Президентът на Шри Ланка Маитхрипала Сирисена поиска оставките на шефа

...
Президентът на Шри Ланка Маитхрипала Сирисена поиска оставките на шефа
Коментари Харесай

Президентът на Шри Ланка поиска оставките на шефа на полицията и на министъра на отбраната

Президентът на Шри Ланка Маитхрипала Сирисена изиска оставките на шефа на полицията и на министъра на защитата поради бомбените атентати против църкви и хотели, заяви представител на президентската пресслужба, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Според президента двамата не са го уведомили за получени разследващи сведения за евентуални самоубийствени набези, с които те разполагали при започване на този месец.

Джихадистката формация " Ислямска страна " популяризира видео посредством своята новинарска организация Амак, в което демонстрира осем мъже, които съгласно нея са направили серията от кървави атентата в Шри Ланка точно на Великден. Застанали под черното знаме на " Ислямска страна " те се заклеват във честност към водача й Абу Бакр ал Багдади, след което стартират да се молят.

Само един от мъжете във видеото е с намерено лице - името му е Мохамед Захран. Служители от разузнаването на Шри Ланка, както и министър председателят, считат, че точно Захран, тамилски говорещ просветител от източната част на островната страна, евентуално е " мозъка " на терористичните офанзиви. Той е добре прочут поради екстремистките си възгледи съгласно мюсюлмански водачи и съгласно отчет на разузнаването на Шри Ланка от 11 април, забелязан от Ройтерс.

Лидери на три видни мюсюлмански групировки в Шри Ланка споделиха пред Ройтерс, че са имали през последните три години няколко срещи със чиновници от защитата и разузнаването на Шри Ланка, с цел да ги предупредят за радикалните възгледи на Захран, откакто той е почнал да популяризира в интернет послания в поддръжка на " Ислямска страна ". Според тях Захран е маргинална фигура с по-малко от 200 почитатели, който почнал да качва ектремистки видеоматериали във Facebook през 2016 година, призовавайки за принуждение против немюсюлманите. Тези видеоклипове, качени отстрани във Facebook под името Захран Мулави, са били отстранени от мрежата.

В един от тези видеоклипове, показани от Абдул Разик, общоприет секретар на мюсюлманската група " Цейлон Тауахид Джамат ", Захран насочва закани с офанзиви с коли бомби против цивилни. Разик твърди, че е предизвестил за Захран чиновниците от контратероризма в телефонно позвъняване през 2016 година " Не зная за какво те не започнаха нищо против него ", сподели той.

Предупреждения, че Захран е рисков, са отправяли и други ислямски водачи в страната, само че управляващите са ги пренебрегнали. На 11 април, броени дни преди атентатите, е имало разследваща информация, че Захран се намира в източния град Катханкуди. Според Хилми Ахамед - вицепрезидент на Мюсюлманския съвет на Шри Ланка, градът с огромно мюсюлманско наличие и десетки уахабитски джамии е прочут като " Саудитска Арабия на морето ". Захран проповядвал там и на други места по източното крайбрежие.

Ахамед твърди, че също е придупредил чиновници за Захран през 2016 година и още веднъж през декември 2018 година, след акто будистки скулптури били вандализирани в централна Шри Ланка. Според Ахамед в тази ситуация е бил забъркан Захран.

" Там има един мохамеданин, който проповядва ненавист, арестувайте го. Накрая той може да се окаже рисков за Шри Ланка. Нито един мохамеданин няма да стачкува ", споделил Ахамед на чиновниците.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР