Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски връчи мандат на лидера

...
Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски връчи мандат на лидера
Коментари Харесай

Зоран Заев получи мандат за съставяне на правителство

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски връчи мандат на водача на Социалдемократическия съюз на Македония Зоран Заев за образуване на втория си кабинет след парламентарните избори на 15 юли, оповестява порталът European Western Balkans.

" Можем " на Заев завоюва изборите в Република Северна Македония

Опонентът му Християн Мицкоски упрекна съюза му в

Социалдемократите завоюваха 46 места в 120-местния парламент . Необходими са им още минимум 15 депутати, с цел да получат болшинство. Според Заев работата по обезпечаване на болшинство ще бъде извършена в границите на конституционния 20-дневен период.

Разговорите сред Заев и Али Ахмети, водач на най-голямата партия, представляваща етническите албанци в страната, Демократичен съюз за интеграция, ще продължат през днешния ден.
 Македония гласоподава на първи парламентарни избори, откогато добави
Македония гласоподава на първи парламентарни избори, откогато добави " Северна "

Социологическите изследвания сочат, че нито една партия няма да получи болшинство

Двете партии бяха съдружни сътрудници в предходното държавно управление. След изборите през юли те събират нужния брой депутатски места за болшинство - 61.

Но все още договарянията не носят резултати, защото Демократичен съюз за интеграция не се отхвърля от настояването си министър председателят да е етнически албанец , минимум част от мандата на държавното управление.

" Разговорите с Ахмети са сполучливи в доста аспекти, само че ние също имаме въпроси, които към момента са неприемливи за нас и които са много съществени. Няма да разгадавам детайлности за тях. Надявам се да реализираме триумф, тъй като жителите са тези, които споделят кой с кого би трябвало да ръководи. Съществуват разновидности и в последна сметка нашата страна би трябвало да има държавно управление по-рано, в сравнение с късно ", разяснява Заев.

ВМРО-ДПМНЕ завоюва с две места по-малко от социалдемократите - 44. Коалицията " Алианс на албанците " и " Алтернатива " завоюваха 12 места.
 Започнаха изборите в Северна Македония
Започнаха изборите в Северна Македония

Ще продължат 3 дни поради пандемията
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР