Президентът на Сенегал Маки Сал, който е ротационен председател на

...
Президентът на Сенегал Маки Сал, който е ротационен председател на
Коментари Харесай

Президентът на Сенегал към Путин: Африканските страни са жертви на конфликта ви с Украйна

Президентът на Сенегал Маки Сал, който е ротационен ръководител на Африканския съюз, помоли през днешния ден Владимир Путин "да осъзнае ", че африканските страни са жертви на спора в Украйна, заяви Българска телеграфна агенция, визирайки опасенията от международна продоволствена рецесия.

"Дойдох за среща при Вас, с цел да Ви помоля да си дадете сметка, че страните ни (...) са жертви на тази рецесия в стопански проект ", съобщи Сал при започване на среща с съветския водач, която се организира в Сочи.

Организация на обединените нации се опасява от апетит, който може да връхлети най-много африканските страни като вихър. Те внасят повече от половината си зърно от Украйна или от Русия, а поради спора към този момент нито един транспортен съд не може да отпътува от украинските пристанища.

Маки Сал посочи, че африканските страни страдат от последствията на съветската атака против Украйна, макар че множеството африкански страни заобиколиха да осъдят Русия при две гласувания в Организация на обединените нации. Той сподели, че дружно с Азия, Близкия изток и Латинска Америка огромна част от човечеството е предпочела да се държи настрани от спора.

Сал уточни, че напрежението в продоволствената сфера, провокирано от спора, се е изострило поради глобите на Запада, засегнали логистичните, комерсиалните и финансовите вериги в Русия.

Маки Сал прикани продоволственият бранш да остане отвън глобите на Запада, наложени в отговор на съветското настъпление.

"Антируските наказания утежниха нещата, нямаме към този момент достъп до зърно от Русия и най-много нямаме достъп до торове ", сподели сенегалският президент. "Това в действителност съществено заплашва продоволствената сигурност на континента ", акцентира той.

От своя страна Владимир Путин не засегна тази тематика по време на откритата за медиите част от срещата със сенегалския водач. Той посочи, че в предишното Съветският съюз е подкрепял африканските страни в битката против колониализма и оцени позитивно развиването на руско-африканските връзки.

По-рано Кремъл съобщи, че Путин желае да се възползва от тази среща, "за да изясни детайлно по какъв начин преглежда обстановката с украинското зърно ". Според него виновници за обрисувалата се продоволствена рецесия са само Украйна и Западът.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР