Президентът на САЩ Доналд Тръмп заявява в интервю, че би

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заявява в интервю, че би
Коментари Харесай

Доналд Тръмп: Бих обмислил военно нападение срещу Иран, за да не се сдобие с ядрено оръжие

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп декларира в изявление, че би обмислил потреблението на военна мощ против Иран, с цел да му попречи да се снабди с нуклеарно оръжие, само че оставя отворен въпроса дали това се отнася и за отбрана на доставките на нефт, предадоха Ройтерс и ТАСС.

За разлика от някои републиканци в Конгреса, които упорстват за боен отговор, пред списание "Тайм " президентът споделя, че нападенията против двата танкера в Оманския залив са "много дребни " произшествия към този момент. На въпрос дали би обмислил военни дейности против Иран, с цел да му попречи да придобие нуклеарно оръжие или с цел да подсигурява свободен трафик на петрола през Персийския залив Тръмп дава отговор: "Със сигурност бих отишъл поради нуклеарните оръжия, а другото бих оставил под въпрос ".

Той разяснява, че от позиция на петролни доставки Оманският залив няма такова стратегическо значение за Съединени американски щати, каквото има за Китай или Япония. Той показва, че през последните две и половина години Съединени американски щати са постигнали "голям прогрес в региона на енергетиката " и последователно се трансформират в експортьор на нефт.

Съединени американски щати упрекват Иран за нападенията против норвежки и японски танкер, като се базират на поредност фотоси, които демонстрират по какъв начин матроси от катер на иранската Революционна армия отстраняват неизбухнала магнитна мина от корпуса на японския транспортен съд, атакуван на 13 юни. Иран отхвърля обвиняванията.

В изявлението Тръмп показва, че е склонен със заключенията на американското разузнаване, че Иран е направил нападенията против танкерите, само че прибавя, че откогато той е президент, Техеран е по-малко неприятелски към Вашингтон. "Ако погледнете реториката в този момент спрямо дните, когато те подписваха съглашението (ядрената договорка с Иран от 2015 г.), тогава постоянно имаше "Смърт за Америка, гибел за Америка, ще унищожим Америка, ще убием Америка! " Сега към този момент не слушам това толкоз постоянно ", споделя Тръмп пред "Тайм " и прибавя, че не чака да го чува.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР