Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в сряда, че бившият

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в сряда, че бившият
Коментари Харесай

Тръмп: Джон Болтън ни върна назад в преговорите със Северна Корея

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп съобщи в сряда, че някогашният консултант по националната сигурност Джон Болтън " ни върна " в договарянията за денуклеаризация със Северна Корея, като заплаши режима с " Либийския модел ", цитира думите му корейското англоезично издание The Korea Herald.

Болтън напусна администрацията във вторник след различия с Тръмп по отношение на политики, в това число по какъв начин да се извърши денуклеаризицята на Северна Корея, съобщи " Фокус ".

„ Ястребът “ в американската външна политика настояваше за „ Либийския модел “ за решаването на севернокорейския въпрос, като приканва Северна Корея да се откаже от програмата си за нуклеарни оръжия, преди да получи отстъпки в подмяна.

" Той направи няколко доста огромни неточности. Когато говореше за „ либийския модел “ във връзка с Ким Чен-ун, това не беше положително изказване ", съобщи Тръмп пред кореспонденти в Белия дом. " Просто погледнете какво се случи с Кадафи. Това не беше положително изказване и това ни върна обратно. "

Либия съобщи оръжията си от програмата за всеобщо заличаване през 2003 година, само че тогавашният й водач Муамар Кадафи беше свален от властта и погубен от подкрепяните от НАТО размирен сили през 2011 година.

Северна Корея настръхна от предлагането, че би трябвало да следва същите стъпки и се закле в никакъв случай да не срещне същата орис като северноафриканската страна.

" Бяхме върнати доста неприятно, когато Джон Болтън приказва за Либийския модел ", сподели Тръмп. " И той направи неточност. И незабавно щом загатна това, " либийският модел ", какво бедствие… "

Северна Корея заплаши, че ще анулира първата среща на върха сред Ким и Тръмп през 2018 година, откакто Болтън приказва за „ Либийския модел “ по отношение на денуклеаризацията на Северна Корея. Тръмп отхвърли това съмнение по това време и срещата на върха се състоя, както беше планувано в Сингапур през юни.

" Вижте какво се случи с Кадафи с Либийския модел. И той употребява това, с цел да подписа договорка със Северна Корея? " Тръмп сподели за Болтън. " И не упреквам Ким Чен-ун за това, което сподели след сходни изказвания. И не искаше да има нищо общо с Джон Болтън. И това не е да си твърд; това значи да не си интелигентен, да кажеш нещо сходно ".

Времето на напускането на Болтън съответствува с предлагането на Северна Корея за обновяване на договарянията за денуклеаризация в края на септември.

Преговорите бяха в застой, откакто втората среща на върха на Тръмп и Ким във Виетнам през февруари завърши без договорка заради разлики в размера на денуклеаризацията на Северна Корея и настояването за облекчение на глобите от страна на Съединени американски щати.

Коментарите на Тръмп в сряда биха могли да подсигуряват Пхенян за уговорката на Вашингтон да дава гаранциите за сигурност, които Ким търси в подмяна на денуклеаризацията.

" Наистина имам вяра, че Северна Корея би желала да види нещо голямо ", сподели Тръмп, базирайки се на икономическия капацитет на страната.

" Тя може да бъде един от най-невероятните - в случай че погледнете страната, това може да бъде един от най-невероятните опити до момента: Северна Корея ", сподели той. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР