Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви днес, че иска да

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви днес, че иска да
Коментари Харесай

Тръмп заяви, че иска преговори за нов договор за ракетите със среден и малък обсег

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп съобщи през днешния ден, че желае да има договаряния за нов контракт за ракетите със междинен и дребен обхват, съобщи Ройтерс.

"Надявам се, че ще можем да съберем всички в една огромна и хубава стая и да създадем нов и доста по-добър контракт. Бих желал да видя това. Този контракт обаче ще би трябвало да бъде спазван от всички ", сподели Тръмп пред публицисти в Белия дом. Съветникът на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Болтън уточни през октомври, че Договорът за очистване на ракетите със междинен и дребен обхват не подхожда на актуалната действителност, отбелязва ТАСС. Болтън посочи тогава, че огромен брой страни, измежду които Китай, Иран и Северна Корея, които не са страни по контракта, имат балистични ракети.

Висшият представителят на Демократическата партия в Конгреса на Съединени американски щати Нанси Пелоси упрекна Белия дом, че оттегляйки се от контракта за ракетите с дребен и междинен обхват с Русия, основава риск от конкуренция във въоръжаването, съобщи ДПА. "Администрацията на Тръмп основава риск от конкуренция във въоръжаването и подкопава интернационалната сигурност и непоклатимост ", съобщи Пелоси, която в това време жигосах "наглото неспазване " на контракта от страна на Русия. Тя прикани Белия дом да работи със съдружниците си от НАТО, с цел да се употребяват шестте месеца, които остават до излизането на Съединени американски щати от контракта, за опит да се избави съглашението.

НАТО ще продължи да работи с Русия за съблюдаване на Договора за ракетите с дребен и междинен обхват. Това съобщи през днешния ден генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Ройтерс. Пред публичната Норвежка радиотелевизионна компания Столтенберг сподели също, че разследващи данни, събирани доста години от доста страни демонстрират, че Русия нарушава контракта. Ройтерс заяви също, че в изявление за организацията Столтенберг е декларирал, че алиансът няма желание да разполага в Европа нови нуклеарни ракети с наземно базиране, откакто Съединени американски щати обявиха, че престават да извършват контракта си с Русия за ракетите с дребен и междинен обхват. Не е належащо НАТО да подхваща огледални дейности на съветските. Но в това време би трябвало да сме сигурни, че поддържаме средства за "надеждно и ефикасно въздържане ", сподели Столтенберг, без да посочи какви тъкмо военни разновидности обмисля НАТО.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР