Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че заедно с военни

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че заедно с военни
Коментари Харесай

Тръмп обмисля военен отговор на атаката с газ в Сирия

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп съобщи, че дружно с военни командири преглежда разновидности за отговор, в това число боен подобен, на хипотетичното нахлуване с химическо оръжие, осъществено в Сирия и даде обещание да вземе мощно решение, съобщи Ройтерс.

В началото на срещата Тръмп съобщи пред медиите, че Съединени американски щати имат голям брой военни разновидности в Сирия. Очаква се решението да бъде взето напълно скоро, добави той.

Ужас в Сирия: най-малко 70 жертви на хипотетична офанзива с газ

Доналд Тръмп: Русия и Иран поддържат животното Асад

Междувременно непрекъснатият представител на Съединени американски щати в Организация на обединените нации

Ники Хейли желае Съветът за сигурност (СС) да гласоподава през днешния ден препоръчана от Вашингтон проекторезолюция, с която да стартира ново следствие

кой би трябвало да бъде упрекван за потреблението на химически оръжия в Сирия, съобщи Ройтерс, цитирайки дипломатически източници. Съединени американски щати са показали пред 15-членния съвет ревизиран вид на проекторезолюция, която предложиха на 1 март. С нея се основава механизъм за следствие в Сирия.

Постоянният представител на Русия в Секретен сътрудник Василий Небензя съобщи, че препоръчаната проекторезолюция съдържа неприемливи детайли, които утежняват нещата. Той изрази пред медиите опасения, че Съединени американски щати клонят към боен вид и предизвести, че това би било доста рисково „ освен за Сирия, а и за света “.

Американският план планува основаването на нова самостоятелна комисия за следствие на Организация на обединените нации на потреблението на химически оръжия в Сирия. Тя ще има мандат от една година, който може да бъде подновяван, оповестява Агенция Франс Прес. В оферти от Съединени американски щати текст режимът в Дамаск се осъжда за хипотетичното нахлуване с химически оръжия в град Дума, за което се счита, че е предизвикало десетки жертви.

Руският непрекъснат представител съобщи нощес пред Секретен сътрудник, че сирийските управляващи не са правили набези с химически оръжия и акцентира, че

няма никакви доказателства за такива – нито свидетелски, нито тела на починали, нито следи в почвата .

„ Заявленията за хипотетично нахлуване с химически оръжия в Дума са провокация, поставила начало на развой, който може да приключи доста зле “, акцентира Небензя. Той добави, че препоръчаният от Съединени американски щати план за резолюция не подхожда на стандартите на Конвенцията на Организация на обединените нации за възбрана на химическите оръжия и го дефинира като недопустим.

Тръмп шокира съветниците си: Напускаме Сирия

Съединени американски щати подготвени да работят в Сирия, в случай че Асад не се махне от Източна Гута

Специалният представител на генералния секретар на Организация на обединените нации за Сирия Стафан де Мистура счита, че е належащо да се организира без значение следствие на известията за потребление на химическо оръжие в сирийския град Дума.

Той обърна внимание на спорните сведения за това дали там е било употребявано или не химическо оръжие. Правителството на Сирия изрично отхвърля сходни обвинявания.

Де Мистура прикани Секретен сътрудник на Организация на обединените нации да спомага да се откри механизъм за следствие на тези изказвания и да се откри кой носи отговорността .

Предложението за изпращане на задача на Организацията за възбрана на химическите оръжия (ОЗХО) в сирийския град Дума, където има известия, че е осъществена химическа офанзива против цивилно население, заслужава да бъде осъществено. Това сподели непрекъснатият представител на Англия в Организация на обединените нации Карън Пиърс. Тя уточни, че това би трябвало да стане при изискване, че на тази задача бъде предоставена независимост на деяние.

Франция пък упрекна Русия пред Секретен сътрудник на Организация на обединените нации по отношение на хипотетичните химически офанзиви в сирийския град Дума, като съобщи, че Москва не може да не е знаела за бомбардировките на режима на Асад.

„ Руската и иранската военна поддръжка е налична на място и във всички ешалони на сирийската военна машина.

Никой сирийски аероплан не излетява без съветският съдружник да бъде осведомен “,

сподели френският представител в Организация на обединените нации Франсоа Делатр. „ Тези офанзиви (бел. ред. от 7 април) са били осъществени с безмълвното или явното единодушие на Русия или макар нея и на инат на нейното военно наличие “, добави той.

В събота (7 април) неправителствената организация "Белите каски ", която работи в Сирия в регионите на интензивност на сирийската съпротива, основаната в Лондон Сирийска обсерватория за човешки права, Сирийско-американското здравно общество и още редица медицински и правозащитни организации оповестиха, че над последното гнездо на опозиция на терористите в сирийския регион Източна Гута е хвърлена хлорна бомба, в следствие от което са починали десетки, а стотици са ранени. Смята се, че офанзивата е била осъществена от режима в Дамаск. Както Дамаск, по този начин и Москва отхвърлиха информацията.

Съобщенията провокираха остра реакция на интернационалната общественост. След хипотетичната химическа офанзива в град Дума, Източна Гута, Съветът за сигурност на Организация на обединените нации се събира на изключително съвещание, на което да разиска обстановката в Сирия. За незабавната среща настояха Съединени американски щати и още осем други страни, в това число непрекъснатите членове Франция и Англия.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР