Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Вашингтон няма желание

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Вашингтон няма желание
Коментари Харесай

Вашингтон обяви на Техеран хибридна война

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп съобщи, че Вашингтон няма предпочитание да води война с Техеран. Но цялостен куп признаци сочат, че нещата отиват таман към война. След американското ембарго върху износа на горива от Иран продажбите на нефт от Ислямската република на международния пазар са спаднали по данни на Ройтерс до 500 хиляди барела за денонощие (сиреч двойно, откогато са наложени санкциите). Оттук излиза наяве, че американците към този момент са почнали хибридна война против Иран - със съответните последствия.

Опасността в Близкия изток да избухне същинска война е повече от действителна. USNI News осведоми, че минимум седем военни кораба на Съединени американски щати са ситуирани сега в Персийския залив и близо до него. Сред тях са два ескадрени миноносци от клас " Арли Бърк ", носещи управляеми ракетни оръжия - " МакФол " и " Гонзалес ", и универсалният десантен транспортен съд " Киърсардж ". Освен това ударна група отпред със самолетоносача " Ейбрахам Линкълн " от клас " Нимиц " е ситуирана край крайбрежията на Оман. Тя включва още ракетния крайцер " Лейт Гълф ", фрегатата " Мендез Нунез " и ескадреният миноносец " Бейнбридж ". По-рано бе обявено, че и. д. министър на защитата на Съединени американски щати Патрик Шанахан е одобрил прехвърлянето на кораба-док " Арлингтън " и батарея зенитно-ракетни комплекси " Пейтриът " в зоната на възможния спор в Залива. А във въздушната база Ал Удейд са изпратени два стратегически бомбардировача Б-52 Ейч " Стратофортрес ", които могат да носят 4,5 тона бомби и до 20 нуклеарни ракети.

В отговор зам.-командващият Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война по парламентарните въпроси Мохамед Салех Джокар съобщи, че всички тези кораби може да станат цели за " иранските ракети с дребен обхват на проваляне ".

Иранското управление посочи, че има подготвеност при потребност да даде съдбоносен отпор на американското наличие край границите на страната.

Не е ясно за какво американските кораби са се придвижили толкоз покрай територията на Иран, щом може да бъдат изумени с оперативно-тактически оръжия. От военна позиция надали е оправдано да се събират в Персийския залив огромен бройGuligGu кораби от американските Военноморски сили. Най-вероятно Пентагонът ги е съсредоточил там, с цел да показва мощ, а може би и с провокационна цел, с цел да подтикне Иран към ответни военни дейности.

При всяко състояние Съединени американски щати към този момент предизвестиха международните самолетни компании за риска, обвързван с възможни полети над Персийския залив. Според арабски медии ред страни от Залива са склонили да разположат на своя територия войски на Съединени американски щати. Те осведомят също, че междуарабска среща в стеснен състав е свикана по време на лидерския конгрес на ислямските страни в Мека в края на май. Както пишат медиите, форумът ще бъде ориентиран против Иран, чието шиитско въздействие се усеща освен в Сирия, само че също по този начин в Ирак, Йемен и други арабски страни.

Сплотяват се и сътрудниците на Иран. Дамаск нееднократно е заявявал, че поддържа Техеран. В същия дух се изрече в събота лидерът на ливанското шиитско придвижване Хизбула Хасан Насрала, който съобщи, че " в случай че Америка стартира война с Иран, той няма да остане самичък против нея, защото ориста на района е обвързвана с Ислямската република ".

Изострянето на борбата, сплотяването на сунитските водачи и на страните от Близкия изток против Техеран надали ще са съображение Съединени американски щати и съюзните им арабски страни да стартират огромна война. През пролетта на 2003 година Съединени американски щати действаха против режима на Саддам Хюсеин в състава на коалиция, обединила на процедура всички страни от НАТО. Това бе сухопътна интервенция, в която участваха близо половин милион военнослужещи, мощно въздушно крило и относително несъществени военноморски сили. Сега това едва ли може да стане, доколкото множеството европейски страни не поддържат глобите на Съединени американски щати против Иран и се афишират за спокойно споразумяване на обстановката. Съединени американски щати очевидно не са съгласни с позицията им. И се впускат в хибридна война - подчертават върху стопански ограничения, само че също и върху прецизни удари по иранските формирования в Сирия, Йемен и частично в Ирак. В Сирия става дума за удари от страна на Израел и на бойци от противозаконни въоръжени формирования на опозицията.

Самолети от Военновъздушни сили на Израел обстреляха в петък за следващ път покрайнините на Дамаск. Както заяви онлайн изданието anna-nes.info, ракетният удар откъм Голанските възвишения пристигнал, откакто на летището в сирийската столица кацнал Боинг-747 от Иран, превозвал съгласно израелците оръжия за шиитските формирования в Сирия.

Все още няма изясненост какъв е бил резултатът от удара. Според сирийски медии системите за Противовъздушна отбрана на държавната войска са съумели да смъкват част от ракетите, изстреляни от израелските самолети. Окупираните от Израел Голански възвишения се водят сирийска територия. Фактически сирийските зенитно-ракетни елементи може да са стреляли и по въздушни цели над Голаните. Дали е било по този начин - не се знае. По данни на Армията за защита на Израел (ЦАХАЛ) обаче сирийските Противовъздушна отбрана работят към този момент по-ефективно - войските на Башар Асад са подготвени от съветски инструктори и могат да носят бойно дежурство. Военновъздушни сили на ЦАХАЛ постоянно нанасят въздушни удари по ирански обекти в Сирия. На 28 март те удариха индустриалния парк " Шейх Наджар " в покрайнините на Алепо. А на 11 април започнаха въздушен удар по изследователския център " Масяф " в провинция Хама.

Сирийски и ливански медии разпространиха няколко материала, съгласно които Централно разузнавателно управление на САЩ на Съединени американски щати приготвя бойци от непримиримата съпротива за провокация - да ударят по Иран, създавайки безпорядък в Южна Сирия. Източници настояват в обществените мрежи, че сътрудници на Централно разузнавателно управление на САЩ в йорданската столица Аман са имали при започване на май среща с някогашни полеви командири на редица противозаконни въоръжени формирования (НВФ). Според тях Съединени американски щати още веднъж почнали сякаш да отпускат средства за тези цели. В тази връзка в Дараа и Кунейтра се чакат скоро поредност терористични акции и диверсии.

Тече и подготовка на НВФ за борби в региона на " шиитския мост " в Абу Кемал. Там се употребяват бойци, ситуирани в бежанския лагер Ар Рукбан и край американската военна база Ат Танф. " Има учредения да считаме, че на практика цялата зона на близкоизточните страни може да стане сцена на въоръжена борба сред Иран и съперниците му - отбелязва военният специалист полковник Шамил Гареев. - Съединени американски щати подхващат и военно-дипломатически стъпки по отношение на негласната си поддръжка за сепаратистките настройки на кюрдите, каквито живеят освен в Ирак и Сирия, само че и в Иран. Именно кюрдските отряди пешмерга бяха главната ударна мощ през 2003 година, когато Съединени американски щати сваляха режима на Хюсеин. "

Гареев позволява, че " в страните от Близкия изток тези сили ще работят по сходен метод и при днешната иранско-американска борба ".

 

Владимир Мухин, " Независимая газета " / Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР