Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че никой от предшествениците

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че никой от предшествениците
Коментари Харесай

Американският президент сам направи оценка на отношенията САЩ-Русия

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп съобщи, че никой от предшествениците му не е бил толкоз корав в отношението си към Русия , колкото него, съобщи ТАСС. " Вероятно никой не е бил по-твърд към Русия от Доналд Тръмп ", сподели президентът на среща в Белия дом с президентите на трите балтийски републики.
 
" Разбирателството с Русия е нещо хубаво, а не нещо неприятно и всеки е склонен с това с изключение на доста глупавите хора. Ние се държим доста твърдо с Русия, почтено казано ", сподели Тръмп и подсети, че Съединени американски щати " в този момент изнасят нефт и природен газ, а това не е каквото би се желало на Русия ".
 

Президентите на Литва, Латвия и Естония се надяват на ясно и твърдо обръщение на Съединени американски щати към Русия след оповестената допустима среща сред Тръмп и Путин в Белия дом . Последното посещаване на Путин там бе през 2005 година при ръководството на Джордж Буш, отбелязва Франс прес.
 
На въпрос на публицист дали Путин е другар или зложелател, Тръмп отвърна: " Ще разберем. Ще ви кажа " , съобщи АП. Очаква се на срещата с президентите на Литва, Латвия и Естония да се обсъдят сигурността, търговията и енергетиката.
 

Тръмп упорства страните от НАТО да усилят военните си бюджети до 2% от Брутният вътрешен продукт и похвали трите балтийски републики, че са покрили този индикатор и че други страни би трябвало да последват образеца им. Литва, Латвия и Естония са членки на НАТО и се безпокоят от честите военни учения на Русия в Балтийско море, отбелязва АП.
 
Президентът на Литва Далия Грибаускайте сподели на Тръмп, че Съединени американски щати играят извънредно значима роля в НАТО и ги дефинира като " жизненоважен глас " в алианса. " Очакваме дружно със Съединени американски щати да правим задълбочени промени на НАТО, изключително по процеса за взимане на решения по решителността, по отричането, което чакаме от Русия при положение на експанзия. Без Съединени американски щати това няма да е допустимо ", сподели тя.
 

Вчера Грибаускайте съобщи, че е значимо американски войски да са в непрекъсната ротация в балтийските страни , съобщи Агенция Франс Прес. " Надявам се,че Съединени американски щати и другите съдружници схващат, че въздушното пространство на балтийските страни би трябвало да бъде по-добре предпазено и отбранявано ", добави тя.
 
 Guliver/Getty Images

Балтийските страни бяха шокирани от предизборната изразителност на Тръмп, изключително подозрението му дали има изгода от НАТО. Според оповестено предходната година допитване две трети от литовците нямат доверие на президента на Съединени американски щати.
 

Срещата на върха включва и стопански конгрес, на който се чака Литва да подпише контракти за повишен импорт на полутечен природен газ от Съединени американски щати, с цел да понижи зависимостта си от съветската компания " Газпром ".
 
Съединени американски щати и балтийските страни работят по диверсификация на доставките на енергоносители в района, в това число посредством експорт на американски полутечен природен газ, съобщи Тръмп, представен от ТАСС. " Работим по разширение на взаимоотношението си в енергийната сигурност. Координираме напъните си за диверсификация на доставките на енергоносители за балтийските страни, в това число посредством нарастване на износа на американски полутечен природен газ ", сподели Тръмп и акцентира, че балтийските страни " стават все по-активни консуматори " на полутечен природен газ.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР