Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е вероятно Москва

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е вероятно Москва
Коментари Харесай

Тръмп: Изглежда, че Русия стои зад отравянето на Сергей Скрипал

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп съобщи, че е евентуално Москва да стои зад отравянето на някогашния съветски двоен сътрудник Сергей Скрипал, заяви Ройтерс. Той направи изказването по време на среща в Белия дом с ирландския министър председател Лео Варадкар.

Сергей Скрипал и неговата щерка Юлия бяха признати в болница след отравянето с нервнопаралитичен газ " Новичок ", който съгласно английската полиция е създаден в Русия. Състоянието на двамата остава сериозно.

Тръмп сподели, че поддържа контакт с английския министър председател Тереза Мей. Англия изгони 23-ма съветски дипломата от страната поради случая.

В четвъртък Лондон, Вашингтон, Берлин и Париж излязоха с обща декларация по случая. Постоянният представител на Съединени американски щати в Организация на обединените нации съобщи, че Вашингтон поддържа Англия и смята, че Русия е виновна за офанзивата.

Нервнопаралитичното вещество „ Новичок “, с което е бил токсичен бившиятруски разузнавачСергей Скрипал, е било сложено в куфара на щерка му Юлия при заминаването й от Москва за Лондон на 3 март, заяви английският вестник „ Телеграф “ (The Telegraph), който се базира на източник от разследващите служби.

Следователите работели по версията, че токсинът е бил пренесен посредством дреха, козметичен артикул или някакъв подарък, вследствие на което са попаднали в дома на Скрипал в Солсбъри.

Именно там 66-годишният Скрипал може да е попаднал под въздействието на веществото, а не на мястото, където по-късно бе открит дружно с щерка си – на скамейка в търговски център в града.

Източник на редакцията разяснява, че 33-годишната Юлия може да е пренесла „ Новичок “ без да знае. В дома й в Москва може да са проникнали лица, които да са поставили веществото в багажа й.

По данни на английската полиция в контакт с „ Новичок “ може да са попаднали 131 души от Солсбъри.

46 души към този момент са потърсили лекарска помощ в болница поради опасения, че може да са потърпевши вследствие на случая със Скрипал.

Руският отговор на подхванатите от Лондон по отношение на Москва ограничения ще последват доста скоро, съобщи съветският министър на външните работи Сергей Лавров.

„ Като вежливи хора ще предадем нашия отговор първо на английските сътрудници “, сподели Лавров по време на форума „ Русия - страна на опциите “.

Ответни ограничения на Русия във връзка с Англия ще бъдат дефинитивно одобрени от президента Владимир Путин, разгласи Дмитрий Песков, представител на съветския президент.

" Предложенията ще бъдат дефинирани от Министерството на външните работи и другите ведомства, само че окончателното решение ще бъде на президента на Руската федерация ", съобщи Песков за радио „ Комерсант “.

Той добави, че Москва с огромно неразбиране и недоумение възприема позицията на английската страна, която носи всички признаци на провокация към Русия.

" Позицията на английската страна ни се коства безусловно безотговорна. Разбира се, че сме разтревожени от тази обстановка. Търпеливо и поредно ще излагаме своята позиция до интернационалното публично мнение ", сподели Песков.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР