Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши Венецуела със силни и

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши Венецуела със силни и
Коментари Харесай

Тръмп заплаши Венецуела със санкции заради конституцията, опозицията свиква обща стачка

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп заплаши Венецуела със мощни и бързи стопански ограничения, в случай че нейният президент Николас Мадуро извърши желанието си да свика учредително заседание, което да промени конституцията, предадоха " Франс прес " и " Ройтерс ".

" Венецуелският народ през вчерашния ден още веднъж ясно сподели, че е за народна власт, независимост и господство на закона. Въпреки това смелите дейности на венецуелците не престават да са подценявани от неприятен водач, който мечтае да стане деспот ", съобщи Тръмп в декларация, представена от Българска телеграфна агенция. " Съединените щати още веднъж приканват да бъдат създадени свободни и почтени избори и застават на страната на венецуелския народ, който желае да върне страната си към народна власт и преуспяване.

Венецуелската съпротива стартира през уикенда " крайна атака ", с цел да попречи на плана на президента социалист да промени конституцията и насочи апел за обща 24-часова стачка в четвъртък. По данни на опозицията 7,6 милиона венецуелци са дали своят вот в неделя в референдума, проведен без единодушието на управляващите и 98,3 на 100 са отхвърлили президентския план за учредително заседание.

Ако режимът на Мадуро наложи Конституционното заседание на 30 юли, с което да изготви нова конституция с лимитирани пълномощия за Народното събрание, Съединените щати ще подхващат мощни и бързи стопански дейности ", гласи декларацията на Тръмп. Малко по-късно Държавният департамент на Съединени американски щати прикани държавните управления на американския континент и страните от целия свят да приканят държавното управление на Венецуела да се откаже от плана за национално учредително заседание, съобщи " Франс прес ".

Миналия месец чиновници на Белия дом оповестиха за " Ройтерс ", че администрацията на Тръмп обмисля наказания за основния във Венецуела енергиен бранш, в това число върху държавната петролна компания PDVSA. Нефтената промишленост образува към 95% от експортните приходи на страната.


© Marco Bello, Reuters

Според опозицията над 98% от гласувалите на неофициалния референдум са отхвърлили проектите за конституционно заседание.

" Мир и непоклатимост "

Проектът на Мадуро планува то да се състои от 545 членове, които да бъдат определени на 30 юли. Според кабинета Конституционното заседание би трябвало да откри мир и икономическа непоклатимост във Венецуела и да промени главния закон на страната по този начин, че да докара до ново разделяне на управляващите. Но опозицията счита, че по този метод ще бъде заобиколено Националното заседание, в което тя има болшинство от 2016 година, след 17 години владичество на партията на някогашния президент Уго Чавес, прибавя Агенция Франс Прес.

Държавният глава съобщи, че референдумът е " вътрешно гласоподаване " на опозицията и че няма законна и наложителна мощ, тъй като е бил призован без присъединяване на Националния избирателен съвет, непосредствен до властта.

Обща стачка в четвъртък

Венецуелската съпротива прикани през днешния ден за обща 24-часова стачка този четвъртък против президента Николас Мадуро, предадоха международните организации.

Призоваваме цялата страна този четвъртък да излезе в обща стачка, без прояви на принуждение, за 24 часа, с цел да упражни напън върху държавното управление, сподели Фреди Гевара, който е заместник-председател на венецуелския парламент. Той прикани хората да се приготвят и за дефинитивна ескалация на митингите против държавното управление идната седмица, защото би трябвало да бъде " възобновен конституционният ред ", съобщи в. " Ел паис ".

Според изданието опозицията готви и нови форми на непокорство, откакто разгласи, че резултатите от референдума " отзовават " Мадуро като държавен глава.


© Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Фреди Гевара, заместител ръководител на венецуелския парламент.

Европейски Съюз: " Всички разновидности са на масата "

Същевременно посланик номер едно на Европейския съюз Федерика Могерини прикани през днешния ден венецуелското държавно управление да прекрати процеса на учередяване на Конституционно заседание, което може да усили напрежението в страната и да докара до още повече принуждение, съобщи " Франс прес ".

Насилието към този момент коства доста човешки животи и има риск то да се усили още преди изборите за Конституционно заседание, предизвести Могерини. Голяма част от народа на Венецуела ясно даде да се разбере,че не поддържа концепцията за Конституционно заседание. Неговото привикване може да поляризира още повече страната и да задълбочи борбата, добави тя и прикани държавното управление да търси " политически жестове ", които ще понижат напрежението в страната.

Запитана за възможни европейски наказания против Венецуела, Могерини сподели, че всички разновидности са на масата.

В митингите във Венецуела, ориентирани против държавното управление и президента, за три месеца починаха близо 100 души. Опозицията упреква държавното управление, че е отговорно за икономическата рецесия, задушаваща страната, понесла тежък удар от спада в цените на петрола и в която инфлацията е трицифрена, а храните и медикаментите не стига.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР