Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да спре трайно финансирането

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да спре трайно финансирането
Коментари Харесай

Доналд Тръмп заплаши с постоянно спиране на финансите за СЗО

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп заплаши да спре трайно финансирането на Световната здравна организация (СЗО), в случай че тя не се ангажира с усъвършенствания в границите на 30 дни, като в това време уточни, че може да преразгледа участието на Съединените щати в интернационалния здравен орган.
През предишния месец Тръмп приключи вноските на Съединени американски щати за СЗО, обвинявайки я, че предизвиква "дезинформацията " на Китай по отношение на избухналата коронавирусна зараза в азиатска страна, макар че чиновници на СЗО отхвърлиха обвиняването, а Пекин съобщи, че работи транспарантно и намерено.
"Ако СЗО не се ангажира със основни действителни усъвършенствания в границите на идващите 30 дни, ще направя краткотрайното заледяване на американското финансиране на СЗО за непрекъснато и ще преразгледам участието ни в организацията ", съобщи Тръмп в писмо до генералният шеф на Световната здравна организация доктор Тедрос Аданом Гебрейесус, оповестено в Туитър и представено от Ройтерс.
По-рано в понеделник Тръмп съобщи, че СЗО е "свършила доста жалка работа “ в битката с ковид и че той скоро ще вземе решение по отношение на американското финансиране на организацията.
В писмото си до шефа на СЗО Доналд Тръмп показва, че единственият път напред за интернационалната здравна организация е, в случай че тя може да показва самостоятелност от Китай, добавяйки, че администрацията му към този момент е почнала полемики за промени с доктор Тедрос.
В понеделник СЗО съобщи, че ще стартира допустимо най-скоро самостоятелен обзор на световния отговор на ковид, като в това време организацията получи поддръжка и мощен ангажимент от страна на Китай за финансиране.
Базираната в Женева СЗО, която е профилирана организация на Организация на обединените нации, управлява световна самодейност за създаване на безвредни и ефикасни ваксини, проби и медикаменти за попречване, диагностициране и лекуване на Covid-19 на фона на над 4.75 милиона души в международен мащаб, които към този момент бяха, а над 314 000 към този момент починаха, съгласно последни данни на Ройтерс.
Само в границите на миналата 2019 година Съединените щати внесоха 400 милиона $ в СЗО, или почти 15% от бюджета на организацията.
И през тази година Вашингтон към този момент е платил на СЗО към 58 милиона $, обявиха високопоставени чиновници на администрацията на Тръмп през предишния месец, половината от това, което се изисква да заплати Съединени американски щати за 2020 година
Съединените щати обичайно обезпечават по няколко стотин милиона $ годишно непринудено финансиране, обвързано със характерни стратегии на СЗО като тези за унищожаване на полиомиелита (детски паралич) чрез имунизации, както и за битка с ХИВ, хепатит, туберкулоза и други.
Според Ройтерс не е ясно какъв брой огромно по мярка непринудено финансиране от страна на Съединени американски щати към този момент беше планувано за стратегиите на СЗО през 2020 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР