Президентът на САЩ Доналд Тръмп трябва да се срещне с

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп трябва да се срещне с
Коментари Харесай

Сделка Тръмп-Путин за Сирия - само на гърба на Иран

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп би трябвало да се срещне с съветския си сътрудник Владимир Путин на 16 юли в Хелзинки, за първата огромна среща на върха на четири очи сред двамата мъже. Едно здрависване, дълго време отклонявано от Белия дом, защото можеше да мине за акт на благосклонност към Москва, към която подозренията за интервенция в американските избори са твърди. Тази среща е бодил в очите на западните съдружници на Вашингтон, които имат основателна причина да се съмняват в благосклонностите на Доналд Тръмп към НАТО. Но американският президент има вяра в клишето за водача, който посреща проблемите фронтално и в способността си да убеждава сътрудниците си на четири очи, разяснява ливанското издание L`Orient-Le Jour.

Дневният ред на срещата е плаващ: анексията на Крим и проруските бунтовници в източната част на Украйна, следствието за съветската интервенция в акцията на Съединени американски щати и отравянето на някогашния съветския разузнавач Сергей Скрипал във Англия. Иранското наличие в Сирия би трябвало да има приоритет. Евентуална договорка за Сирия сред двете страни ще бъде абсурд. След няколко месеца на интензивни договаряния сред Русия, Йордания и Съединени американски щати, през лятото на 2017 година беше реализирано съглашение за деескалация в югозападна Сирия. Фронтовите линии бяха замразени според следната география: буферна зона, свободна от иранско наличие, уголемява обсега си с 5 километра от зоната на контакт сред режима и опозицията и на 10 км от йорданската граница и линията на помирение, демаркираща окупираните от Израел Голански възвишения. Доналд Тръмп улучва Владимир Путин в миг, когато единственият триумф, реализиран от двете суперсили в ретроспективното им търсене на " пакт " посред им в Сирия към този момент е опроверган от настъплението на Дамаск и Москва в провинция Дераа.

На 21 юни, когато се появиха първите известия за наличието на сирийски сили в зоната за преустановяване на огъня, Вашингтон умерено се базира на " сериозните последствия от тези нарушавания ". Апатия, обвързвана с информация на Ройтерс от същата седмица: американски екип за взаимозависимост е влезнал в контакт с опозицията в Дераа, което значи, че бунтовниците ще би трябвало да се оправят без американска помощ. Израелски офицер съобщи през вчерашния ден пред вестник " Аарец ", че " историята завърши " в Южна Сирия. Той показва, че руско-американското съглашение този път би могло да бъде по-широко и Съединените щати и Израел да са удовлетворени от цялостното завръщане на режима в Юга, при изискване, че Кремъл образува полицията, като филтрира силите про-Асад от нейните ирански или проирански детайли. С други думи, Вашингтон и Москва могат да реализират единодушие по сирийския въпрос, само че единствено в случай че е на гърба на Иран.

" Крим против Голан "

През последните няколко дни в медиите бяха изказани няколко хипотези за различните разменни монети сред Москва и Вашингтон. " Съединените щати биха могли да предложат на руснаците да изоставен територията в източна Сирия против обещанието, че иранците ще се отдръпват от тази страна ", споделя Игор Деланое, зам.-директор на Френско-руската медийна обсерватория. Възможността да се " направи жест " за Крим, против хипотетичната благосклонност на руснаците да накарат иранците да изоставен, също е поредно спрягана в пресата.

Един подобен " контракт " евентуално би означавал да получиш подправена банкнота от страна на Москва. Русия не разполага със средствата да прави хирургично подбиране на този стадий на комплициране сред постоянните сили и помощните военни елементи. Шиитските милиции са облечени с униформата на сирийската войска, до момента в който бойците на последната са възприели с течение на войната все по-милиционерски жанр, смесвайки стандартния камуфлаж с маратонки, дънки и тениска с цивилни претекстове. Иранското наличие беше по-разпознаваемо в Сирия, само че Москва няма права над него. В началото на юни съветските сили придружиха 11-а дивизия на сирийската войска, с цел да " изтеглят " Хизбулла от Кусайр. Операцията завърши с отдръпването за по-малко от 24 часа на сирийските и съветските войски. Този епизод евентуално е бил метод за тестване на иранската реакция. Преди всичко той сподели, че Техеран е мъчно изкореним, или най-малко че Москва не е склонна да струпа задоволително военна тежест, с цел да форсира изхода. Това, което чака Израел в южната част на Сирия, е " плевене ": сезонни удари за понижаване на иранската опасност до търпимо равнище.

" За този президент (Доналд Тръмп) на " договорката ", приносът на Русия може да е дребен. Няма въпрос, по който Москва в действителност има какво да му предложи и няма въпрос, по който Русия в действителност може да му попречи. Той основава визията за човек, който за разлика от Обама, може да " управлява " злодеите на този свят, като Ким или Путин ", изяснява Татяна Кастуева - Жан, шеф на Центъра Русия / Nei към Френския институт за интернационалните връзки. " Самото оповестяване на срещата, връзката към нея, имиджът на ръкостискането - това са значимите неща. Налага се един паралел със срещата на върха с Ким: евентуално ще се излезе с обща декларация за битката против тероризма ", споделя тя. Но оповестяването на срещата към този момент е единствено по себе си залог, който се предлага на Владимир Путин и в който не знаем дали отсрещната страна ще взе участие: съветският президент се среща с американския си сътрудник на равна нога. Това е проява на сирийската политика на Тръмп, против която не наподобява Москва да има надеждна утешителна премия за американските ползи.

L`Orient-Le Jour, Превод: Петя Михайлова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР