Президентът на САЩ Доналд Тръмп си навлече критики и от

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп си навлече критики и от
Коментари Харесай

Упреци срещу Тръмп след насилието в Шарлотсвил

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп си навлече рецензии и от републиканци, и от демократи, че не е жигосал категорично белите националисти след конфликтите във Вирджиния, като видни конгресмени обявиха, че той би трябвало да заеме обществена позиция срещу групите, изповядващи расизъм и ненавист, съобщи АП.
 
Тръмп, който е на работна почивка в голфклуба си в Ню Джърси, се обърна към нацията през вчерашния ден следобяд, откакто кола се вряза в антирасистки стачкуващи в град Шарлотсвил, където се бяха събрали за шествие неонацисти и бели националисти, само че не загатна поименно нито една група, а вместо това упрекна за насилието " доста страни ".
 
" Омразата и разделянето би трябвало да спрат, и би трябвало да спрат незабавно ", сподели той. " Трябва да се обединим като американци с обич към нацията си откровена любов един към различен ", добави Тръмп. Той съобщи, че " осъжда допустимо най-твърдо тази демонстрация на ненавист, назадничавост и принуждение от доста, доста страни. Това продължава в нашата страна от доста време. Не (от времето на) Доналд Тръмп. Нито Барак Обама. Това продължава от доста, доста дълго време ", продължи президентът.
 
Извънредно състояние в град Шарлотсвил след яростни конфликти (ВИДЕО)

Той не отговори на въпросите на кореспонденти дали отхвърля поддръжката на белите националисти и дали счита, че нападението с колата е образец за вътрешен тероризъм. Негови сътрудници, които участваха в неделните телевизионни стратегии, се постараха да внушат, че той в действителност мисли по този начин, само че негови съпартийци републиканци настояха Тръмп персонално да жигосах белите националисти.
 
Сенатор Кори Гарднър, републиканец от Колорадо, написа в Twitter: Г-н президент, би трябвало да назовем злото с името му. Това бяха бели националисти (привърженици на " бялата власт " ) и това беше вътрешен тероризъм ".
 
Сенатор Марко Рубио (републиканец от Флорида), написа: " Нищо патриотично няма в нацистите, Ку Клук Клан или " бялата власт " (#Nazis,the #KKK or #WhiteSupremacists). Това е тъкмо противоположното на това, което Америка (#America) се стреми да бъде ".
 
 Guliver/Getty Images

Сенаторът републиканец от Ню Джърси Крис Кристи, корав последовател на Тръмп, написа: " Ние отхвърляме расизма и насилието на белите националисти като тези, настоящи в Шарлотсвил. Всички в управлението би трябвало да надигнат глас ".
 
Единственото обществено изказване на президента тази заран беше туит в респект на двама щатски служители на реда от Шарлотсвил, починали в злополука с хеликоптер, откакто били изпратени да следят конфликтите в града. Вчера Тръмп изпрати туит със съболезнования незабавно след злополуката, до момента в който съболезнователният му туит за дамата, убита при митингите, пристигна повече от пет часа след случая, отбелязва АП.
 
Трима починаха по време на безредиците в Шарлотсвил (ВИДЕО)

Съветникът на президента за националната сигурност Хърбърт Реймънд Макмастър през днешния ден съобщи през днешния ден по телевизия Ей Би Си, че казусът дава отговор на дефиницията за тероризъм. " Всеки път, когато някой извърши нахлуване против хора, с цел да вдъхне боязън, това е тероризъм ", сподели той.
 
 Guliver/Getty Images

" Но в действителност това, което виждаме, е един нарушител, който прави престъпен акт против сънародници американци, престъпен акт, който може би е стимулиран (ще забележим какво ще покаже разследването) от онази ненавист и непоносимост, които би трябвало да изкореним в нашата нация ", продължи той.
 
Съветникът на президента за вътрешната сигурност Том Босуърт отбрани декларацията на Тръмп, като съобщи,че някои от протестиращите също са показали принуждение. Дъщерята на президента и консултант в Белия дом Иванка Тръмп написа в Twitter тази заран: " Не бива да има място в обществото за расизъм, бяла власт и неонацисти ".
 
Белите националисти се бяха събрали в града, с цел да изразят възмущението си от проектите на управляващите да демонтират скулптура на генерала от Конфедерацията Робърт Лий. В отговор се събраха контрапротестиращи. След няколко часа конфликти и принуждение сред двете групи кола се вряза в група мирни протестиращи. Шофьорът е арестуван. Лидерът на така наречен " Алтернативна десница " Ричард Спенсър и някогашният член на Ку Клукс Клан Дейвид Дюк участваха в демонстрацията в града. Дюк съобщи пред кореспонденти, че белите националисти работят, с цел да " изпълнят обещанията на Доналд Тръмп ".
 
 Guliver/Getty Images

Изявлението на Тръмп завоюва хвалба и от неонацисткия уебсайт " Дейли стормър ", който написа: " Коментарът на Тръмп беше добър. Той не ни нападна. Той сподели единствено, че нацията би трябвало да се афектирани. Нищо съответно против нас. Никакво наказание ". Сайтът беше промотирал акцията в Шарлотсвил като част от своята стратегия " Лято на омразата ".
 
Кметът Майкъл Сигнър, демократ, съобщи, че е погнусен от обстоятелството, че бели националисти са трансформирали в свое сборище неговия град, и упрекна Тръмп, че е разпалил расови предубеждения с предизборната си акция.
 
" Няма да извъртам. Обвинявам за доста от това, което виждаме в Америка през днешния ден, Белия дом и хората към президента ", сподели той.
 
Тръмп като претендент постоянно бе упрекван, че насилствено и единствено под напън осъжда белите националисти и от време на време препраща в Twitter расистки постове от обществените мрежи. Главиинят му пълководец Стив Банън един път бе декларирал, че някогашният му уебсайт - " Брайтбарт ", е бил платформа на " Алтернативната десница ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР