Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще издигне за поста президент

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще издигне за поста президент
Коментари Харесай

САЩ ще издигнат за поста президент на Световната банка неин критик


Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп ще издигне за поста президент на Световната банка заместник-министъра на финансите, отговарящ за интернационалните връзки Дейвид Малпас, който е прочут като критик на интернационалната финансова организация.

Официално издигането на кандидатурата на 62-годишния Малпас ще бъде направено в сряда, оповестява The Wall Street Journal.
Министърът на финансите на Съединени американски щати Стивън Мнучин към този момент е почнал да осведоми сътрудниците си от другите страни за кандидатурата, оповестява Financial Tomes.

Малпас по-рано подлагаше на критика активността на Световната банка в частност по отношение на даването на заеми на Китай, като изрази подозрение в успеваемостта на активността на банката, а също по този начин съобщи, че глобализмът и многостранният метод в интернационалните връзки са „ отишли прекомерно надалеч “.

Представител на Белия дом е споделил за The Wall Street Journal, че издигането на кандидатурата на Малпас има за цел да се ускори фокуса на Световната банка върху задания в поддръжка на икономическия растеж на разрастващите се страни, който би бил преференциален за Съединени американски щати.
Президент на Световната банка обичайно е представител на Съединени американски щати, които имат 16 % от капитала на финансовата организация.
Съветът от изпълнителните шефове на банката ще стартира да разисква кандидатурите на поста на организацията на 7 февруари.
Действащият президент Джим Йон Ким реши да подаде оставка и напусна поста си предварително на 1 февруари. Той застъпи на него през 2012 година Временно длъжността на президент на Световната банка се извършва от Кристалина Георгиева.

Експертите считат, че с изключение на американската кандидатура за поста ще има издигнати кандидатури и на представители от разрастващите се страни.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР