Президентът на САЩ Доналд Тръмп се похвали с доброто състояние

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп се похвали с доброто състояние
Коментари Харесай

Тръмп се похвали с икономиката на САЩ, медиите опровергават

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп се похвали с положителното положение на американската стопанска система в няколко послания в Туитър, изтъквайки, че процентът на безработицата (3,9 на сто) е по-нисък от икономическия напредък (4,2 процента) за първи път от 100 години насам.

Франс прес и Асошиейтед прес обаче напомнят статистически данни, съгласно които изказванията на Белия дом са неправилни, пресилени или отвън подтекста. Или пък се съпоставят тримесечни данни на годишна основа (увеличение на БВП) с месечни данни (равнището на безработицата).

Анализът на Агенция Франс Прес се основава на данни на Службата за стопански разбори на Съединени американски щати и Службата по трудова статистика, които наблюдават икономическия напредък и равнището на безработицата в страната. Оказва се, че напълно не е рядко процентът на безработицата да бъде по-нисък от този на растежа.

Това обаче се случва за първи път от финансовата рецесия през 2008 година. През първите три месеца на 2006 година американската безработица е била сред 4,7 и 4,8 на 100 от популацията в дейна трудова възраст, а икономическият напредък е достигнал 5,4 на 100 на годишна основа.

Това се е случвало няколко пъти и по време на мандатите на Бил Клинтън (1992-2000 г.) и неведнъж в интервала от 1948 година и началото на 1980-те години.

Така да вземем за пример през 1950 година тримесечният стопански напредък на Съединени американски щати се е движел сред 7,9 и 16,7 на 100, съобщи Българска телеграфна агенция. Безработицата от своя страна е спаднала до диапазона сред 6,5 и 4,3 на 100. Така че процентът на икономическия напредък непрекъснато е бил по-висок от % на безработицата в страната.

Що се отнася до заетостта, в Съединени американски щати са основани повече работни места през всяка от трите години на ръководство на Барак Обама (2014-2016), в сравнение с през предходната година - първата от мандата на Тръмп, акцентира АП.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР