Президентът на САЩ Доналд Тръмп се кани да въведе мита

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп се кани да въведе мита
Коментари Харесай

САЩ подготвят мита за китайски стоки на стойност 60 млрд. долара

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп се кани да вкара мита за вноса на китайски артикули на обща стойност 60 милиарда $, съобщи „ Ройтерс “, цитирайки източници, близки до администрацията на Тръмп.

Според различен източник, който има достъп до проектите на администрацията, новите мита имат връзка с стартирано през август следствието за кражба на интелектуална благосъстоятелност и могат да бъдат оповестени в „ близкото бъдещете “.

Въпреки че митата ще бъдат ориентирани главно към секторите на осведомителните технологии, телекомуникациите и потребителската електроника, те биха могли да обиден и други артикули, като съгласно източника общият брой на засегнатите артикули може да доближи 100.

Белият дом отхвърли да разяснява размера и периода за въвеждане на ограниченията, показва „ Ройтерс “.

Тръмп се цели най-много в китайските софтуерни компании, като по този метод той ще накаже Китай за неговите търговски политики, които принуждават американските компании да трансферират интелектуалната си благосъстоятелност в страната, с цел да могат да продължат активността си там, както и за други практики, които Вашингтон смята за несправедливи.

Администрацията на Тръмп обмисля и налагането на капиталови ограничавания на китайските компании, само че за в този момент не ясно каква тъкмо ще бъде тяхната форма. От американското министерство на финансите отхвърлиха коментар.

Китай, който има търговски остатък от 375 милиарда $ със Съединени американски щати, е подканван от Вашингтон да откри метод да понижи този дисбаланс.

В своята президентска акция Тръмп даде обещание, че ще защищити американския бизнес и работни места, като първото му деяние като президент бе да отдръпна Съединени американски щати от Транстихоокеанско партньорство (TPP). В момента неговата администрация е в разгара на договаряния за рационализация на Северноамериканско съглашение за свободна търговия (НАФТА), в което вземат участие още Канада и Мексико.

Обявените от Тръмп мита за вноса на стомана и алумний са относително незначителни за Китай, защото вносът от страната съставлява единствено 2% от пазара на стомана в Съединени американски щати, само че непосредствено офанзива против китайските артикули ще докара до изострен отговор от Пекин.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР