Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи днес в Туитър, че

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи днес в Туитър, че
Коментари Харесай

Израел и ОАЕ се договориха за пълно нормализиране на отношенията си

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп заяви през днешния ден в Туитър, че Обединените арабски емирства и Израел са се споразумели да открият цялостни дипломатически връзки като част от договорка за прекъсване на анексията на окупирани територии, които палестинците желаят да бъдат част от бъдещата им страна, съобщи Асошиейтед прес.

ОАЕ става първата страна от Залива, сключила сходно съглашение с Израел, и третата арабска страна, която има дейни дипломатически връзки с еврейската страна, отбелязва Асошиейтед прес.

Израел и ОАЕ подписаха съглашение за научно съдействие за битка против COVID-19

Тръмп разгласява в профила си в Туитър взаимното изказване на Съединени американски щати, Израел и ОАЕ, в което се удостоверява сключването на договорката, цитира Българска телеграфна агенция.

HUGE breakthrough today! Historic Peace Agreement between our two GREAT friends, Israel and the United Arab Emirates!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 13, 2020
Това е рядка дипломатическа победа за американския водач в навечерието на президентските избори в Съединени американски щати през ноември, отбелязва Асошиейтед прес. Тя е реализирана на фона на досегашния му крах да постави завършек на войната в Афганистан и да подсигурява мира сред Израел и палестинците.

pic.twitter.com/GjE7vZd3SA https://t.co/1Bcbpr1D9d
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 13, 2020
Израел и Обединените арабски емирства реализираха "историческо спокойно съглашение ", написа Тръмп в Туитър. Това е "забележителен пробив ", "историческо спокойно съглашение сред двама огромни наши другари ", акцентира той.

Американският държавен секретар Майк Помпейо съобщи, че през днешния ден е "исторически ден ", в който е направена "решителна крачка към мира в Близкия изток. Съединените щати се надяват, че тази смела стъпка ще бъде първата от поредност от съглашения, които ще сложат завършек на 72 години на неприязън в района ", сподели още Помпейо.

За Израел новината идва, откакто години наред израелския министър председател Бенямин Нетаняху се хвалеше, че еврейската страна има по-тесни връзки с някои арабски страни, в сравнение с се оповестява обществено, отбелязва АП.

За ОАЕ оповестената договорка способства за възстановяване на имиджа на страната на средище на приемливост в Близкия изток, макар че е ръководена от властнически водачи.

За палестинците, които отдаван разчитат на поддръжката на арабските страни в битката си за самостоятелност, договорката е и победа, и отчаяние. Макар съглашението да планува прекъсване на израелските проекти за анексия на територии, за които претендират палестинците, то бележи също по този начин и крах за палестинските апели към арабските държавни управления да не възстановяват връзките си с Израел, до момента в който не бъде реализирано спокойно съглашение, по силата на което да бъде основана самостоятелна палестинска страна.

В взаимното изказване на Съединени американски щати, Израел и ОАЕ се споделя, че техни делегации ще се срещнат през идните седмици, с цел да подпишат съглашения за директни полети, покупко-продажби в областта на сигурността, телекомуникациите, туризма и опазването на здравето.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР