Президентът на САЩ Доналд Тръмп поздрави в телефонен разговор руския

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп поздрави в телефонен разговор руския
Коментари Харесай

Тръмп поздрави Путин за изборната победа и очаква скоро да се срещнат

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп поздрави в телефонен диалог съветския си сътрудник Владимир Путин за успеха му на президентските избори от 18 март. Двамата водачи разискаха развиването на двустранните връзки и настоящи интернационалните въпроси.

Тръмп съобщи, че е разискал с съветския си сътрудник Владимир Путин опцията скоро двамата да се срещнат и да обсъдят способи за ограничение на конкуренцията във въоръжаването, оповестиха международните организации.

" Поздравих го за изборната му победа ", съобщи Тръмп в Овалния кабинет в отговор на въпрос за телефонния му диалог с съветския президент.

" Водихме доста добър диалог и мисля, че евентуално ще се срещнем в близко време ", добави той. Според Тръмп вероятни тематики на разискване на такава среща на върха са конкуренцията във въоръжаването, Украйна, Сирия и Северна Корея.

" Може да обсъдим конкуренцията във въоръжаването. Както знаете, той наскоро съобщи, че това не е нещо хубаво ", сподели Тръмп.

" Ще останем надалеч по-силни от всяка друга страна в света ", посочи въпреки всичко президентът на Съединени американски щати., отбелязва Агенция Франс Прес.

В телефонния си диалог двамата президенти са разискали " развиването на двустранните контакти, в това число вземайки поради измененията в управлението на Държавния департамент на Съединени американски щати ". Особено внимание е било отделено на опцията за образуване на среща на високо ниво.

Тръмп и Путин също са разискали нуждата от съгласуване на напъните за ограничение на конкуренцията във въоръжаването и по-тясно съдействие за обезпечаване на стратегическа непоклатимост и битка с интернационалния тероризъм .

При разискването на икономическото съдействие е бил проявен интерес към активизирането му, като съответно е била упомената енергийната област.

Тръмп и Путин също по този начин са разискали рецесиите в Сирия и Украйна и са изразили удовлетворение от понижаването на напрежението към оръжейната стратегия на Северна Корея , отбелязва Асошиейтед прес.

В диалога не е станало дума за отравянето на някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал във Англия, което изостри връзките сред Москва и Запада, отбелязва Франс прес.

На въпрос дали тази тематика е била повдигната представителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори негативно.

На 18 март Владимир Путин бе избран отново за четвърти мандат с 76.7 % от гласовете. За разлика от незабавните поздравления от съдружници като Китай или Индия, западните страни се забавиха да го поздравят за успеха в сегашната конюнктура на напрежение сред тях и Москва, което в допълнение се изостри от отравянето на някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал в Англия.

Републиканците разкритикуваха Тръмп, че не предвожда свободния свят

Поздравяването на Путин с изборната победа от страна на Тръмп провокира остри рецензии от страна на републиканците.

Лидерът на Републиканската партия в Сената на Съединени американски щати Мич Макконъл съобщи, че изборната победа на съветския президент Владимир Путин е нечестна и разкритикува индиректно американския държавен глава Доналд Тръмп за това, че е честитил успеха на съветския си сътрудник по телефона.

”Когато виждам съветските избори, това което виждам е неналичието на доказателства, че бюлетините са преброени почтено “, съобщи Макконъл, като добави, че позвъняване на Путин ”не би било в челото на неговия лист ".

Той съпостави Путин с деспот от времената на Студената война, който печели изборите без усложнения.

Въпреки това, Макконъл съобщи, че да се обади на Путин е прерогатив на президента. ”Президентът може да се обади на който си желае “, установи той.

По-рано остра реакция имаше и сенатора-републиканец Джон Маккейн – ”Америкаският президент не предвожда ”свободния свят “ като поздравява диктатори за успеха им на нагласени избори “, излезе със известие той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР