Президентът на САЩ Доналд Тръмп поиска от турския си колега

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп поиска от турския си колега
Коментари Харесай

Тръмп поиска от Ердоган да ограничи военните действия на Турция в Сирия


Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп изиска от турския си сътрудник Реджеп Тайип Ердоган да ограничи военните дейности в Сирия, където турската войска предприе огромно нахлуване против кюрдските въоръжени отряди, съюзени със Съединени американски щати, съобщи Франс прес.

В телефонен диалог нощес президентът прикани Турция да ограничи военните интервенции и да заобикаля всевъзможни дейности, които може да провокират конфликт сред американските и турските войски, заяви Белият дом.

" Президентът Тръмп изрази безпокойствие, че има заплаха растящото принуждение в Африн да нанесе удар на общите ни цели в Сирия ", гласи декларация на Белия дом. " Той настоя Турция да понижи и ограничи военните си дейности и да заобикаля цивилни жертви ".

Освен това Тръмп е изразил терзания за повишаване на насилието и е декларирал пред Ердоган, че това слага под заплаха общите цели на Съединени американски щати и Турция в Сирия, оповестява Белият дом, представен от Асошиейтед прес. Американският президент е изразил и терзания за " нездравословна и подправена изразителност, употребена от Турция ".

Турският президент Ердоган сподели на Доналд Тръмп, че Съединените щати би трябвало да спрат да доставят оръжия на кюрдските отряди " Сили за отбрана на народа ", заяви кабинетът на Ердоган, представен от Ройтерс.

Операцията, подхваната в края на предходната седмица, има за цел " да прочисти от терористични детайли " Африн, в името на националната сигурност на Турция, и се прави съгласно с интернационалното право, се споделя в декларацията на кабинета на турския президент.

Ердоган е декларирал, че ще разшири турската интервенция към следения от кюрдите град Манбидж. Ако това се случи, турските войски и техните сирийски съдружници ще се приближат до силите на Съединени американски щати, подкрепящи кюрдите против Ислямска страна, отбелязва АП.

Шерван Даруиш, началник на следеният от кюрдите Военен съвет на град Манбидж, съобщи, че неговите сили са подготвени за вероятно турско нахлуване. Той добави, че Съединени американски щати са помогнали на кюрдските бойци да освободят града и са дали обещание да продължат да го пазят.

" Тяхното наличие имаше за цел да подсигурява стабилността в Манбидж ", акцентира Даруиш за американските сили, отбелязвайки, че те правят сухопътни и въздушни патрули и са на фронтовите линии с кюрдските бойци.

Напредващите турски сили се сблъскват с упорита опозиция в Африн, отбелязва АП.

Изявлението на Белия дом не отразявало тъкмо наличието на диалога

Изявлението, направено от Белия дом във връзка на телефонния диалог на турския президент Реджеп Тайип Ердоган с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, не отразява тъкмо наличието на диалога, съобщи през днешния ден турски източник, представен от Ройтерс.

" Президентът Тръмп не е споделял никакви " терзания за повишаване на насилието " по отношение на продължаващата интервенция в Африн ", съобщи източникът.

По думите му " полемиката на двамата водачи за интервенция " Маслинова клонка " се е лимитирала до замяна на отзиви ".

" Гардиън ": Различни ползи се преследват в Сирия, не престават да заплащат цивилните

Турската атака против кюрдския анклав Африн, при която умират цивилни, а хиляди хора са принудени да бягат поради боевете, са нова и ненавременна, само че значително планувана фаза в седемгодишната война в Сирия. Единствената изненада е фрапиращо неуместното й наименование: Операция " Маслинова клонка ", написа в публицистична публикация английският в. " Гардиън ". Антипатията на Анкара към вероятността за самостоятелна или самостоятелна кюрдска страна е дългогодишна, само че спорът е претрупан с упоритости и интриги на разнообразни сили в рецесията.

" Врагът на моя зложелател е мой другар " е максима с краткосрочна полза, а не дълготраен ангажимент. Съединени американски щати се нуждаеха от кюрдско-арабската коалиция Сирийски демократични сили, с цел да надделеят над групировката " Ислямска страна ", изключително поради досегашната индиферентност на Турция да спомага. Анкара насилствено толерираше обстановката и са опита да я удържи, само че с рухването на така наречен халифат на ИД калейдоскопът се промени и фактът, че " съдружникът на моя съдружник е мой зложелател " още веднъж е във фокуса, отбелязва вестникът.

Кюрдите се надяваха да открият кулоар по северозападната граница с Турция и смятаха, че съдействието им в битката против ИД е помогнало на идеята за самоуправляващ се регион в една федерализирана Сирия. Враждебността на Турция към тези териториални упоритости беше разпалена от американската поддръжка, не на последно място тъй като Анкара се опасява, че предоставените от Съединени американски щати на кюрдите оръжия може да се извърнат против личните й жители, защото счита кюрдската милиция и подкрепящата я партия за сирийското крило на терористична организация, която дълго се бунтуваше в Турция, напомня " Гардиън ".

Турският президент Ердоган дефинира като терористична войска " пограничните сили ", формирани от 30 000 бойци от Сирийските демократични сили, които Съединени американски щати оповестиха, че възнамеряват. Последната капка беше изявление на американския държавен секретар, че американските войски ще останат в Сирия за неопределен срок, на процедура предлагайки военна гаранция на кюрдите.

Целта на Америка е да предотврати нова поява на кафези на ИД в освободените зони и да резервира въздействието си в региона, противопоставяйки се на опитите на Москва да скърпи решение за Сирия. Вашингтон ускори натиска, държейки Русия виновна за офанзивите с газ против цивилни. Въпреки многочислените си несъгласия с Анкара обаче той има потребност да резервира съдружника си в НАТО на своя страна, показва всекидневникът.

Миналия месец Ердоган осъди сирийския президент Башар Асад като всеобщ палач терорист, който няма място в бъдещето на Сирия - сгъстяване на позицията, което по-късно се смекчи.

Турция и Иран поддържат проведения от Владимир Путин сирийски разговор този месец, който буди у западните страни опасения, че може да послужи за заобикаляне на процеса с посредничеството на Организация на обединените нации и договаряне на договорка Асад да остане на мястото си. След срутва от 2016 година, когато Турция смъкна съветски боен аероплан, връзките сред Ердоган и Путин са по-добри от всеки път. Москва изтегли личния състав си от Африн и разреши турски въздушни удари в следеното от нея въздушно пространство. Освен че гони лични ползи, Кремъл вижда опция да въздейства върху кюрдите, ориентирали се към Съединени американски щати, и да задълбочи различията в НАТО.

Смесените и спорни сигнали на американското държавно управление утежняват нещата, само че главният проблем е, че прекалено много страни следват комплицирани и несъвместими упоритости.

Съединени американски щати и Турция може и да реализират договорка в името на личните си ползи, само че изгледите за решение са най-малкото съпроводени от риска от по-нататъшна дестабилизация на един притеснен регион. Всички чакаха това да се случи, само че никой не знае по какъв начин ще свърши то, заключава " Гардиън ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР