Президентът на САЩ Доналд Тръмп откри нов фронт на икономическо

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп откри нов фронт на икономическо
Коментари Харесай

Тръмп откри нов фронт на икономическо напрежение с Европа

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп откри нов фронт на икономическо напрежение с Европа, като задейства елементи от антикубински закон, касаещи търговски разногласия, замразени от десетилетия. Става дума за така наречен закон " Хелмс-Бъртън ".

До 1 май тази година не бе допустимо подаването на искове в американски съдилища против задгранични сдружения, които ръководят благосъстоятелност, национализирана при започване на 60-те години на XX век в Куба. Администрацията на президента Тръмп разгласи, че задейства признатия през 1996 година закон " Хелмс-Бъртън ". Съгласно закона в Съединени американски щати ще могат да се гледат правосъдни каузи против сдружения, ползващи парцели, които са били отнети през 60-те години на XX век в Куба от кубинци с американско поданство и други американски жители. Действието на закона бе преустановявано от приемането му преди 23 години от всеки президент на Съединени американски щати поради рецензиите на интернационалната общественост и опасенията, че може да провокира безпорядък в американската правосъдна система поради напор от искове.

Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Федерика Могерини предизвести, че Европа ще предприеме ответни ограничения. В специфична декларация, огласена в сряда, тя декларира, че решението на Вашингтон за задействане на дял III и откриването на пътя за деяние по дял IV съставлява нарушаване на уговорките, поети в споразуменията сред Европейски Съюз и Съединени американски щати от 1997 г. и 1998 г., които оттогава до в този момент са били спазвани от двете страни без спиране.

Задействането на замразените до момента елементи от закона удрят по многочислени смесени компании с присъединяване на задгранични капитали и на авторитетни компании от разнообразни страни, които развиват дейна активност в разнообразни сфери на кубинската стопанска система и изключително в региона на туризма. Огромен дял от хотелите в Куба се ръководят от огромни испански компании, които стават уязвими от " Хелмс-Бъртън ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР