Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че страната му оттегля

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че страната му оттегля
Коментари Харесай

Тръмп изтегля САЩ от световен договор за търговията с оръжия

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп разгласи, че страната му отдръпва подписа си под контракт от 2013 година, с който се контролира международната търговия с елементарни оръжия. Това стана на изявлението му пред годишната конференция на консервативната Национална асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия (NRA) в Индианаполис измежду бурни овации.

Договорът бе подписан от президента Барак Обама, само че по този начин и не е утвърден от Сената във Вашингтон. Оттегляме подписа си и скоро в Организация на обединените нации ще получат уведомително писмо за това, добави Тръмп.

NRA и други консервативни организации в Съединени американски щати от дълго време са срещу този контракт, засягащ годишна търговия за към 70 милиарда $. Страната е най-големият експортьор в света на такова оръжие и една от задачите на контракта е те да не попадат в ръцете на брутални режими, потъпкващи правата на индивида.

Общото заседание на Организация на обединените нации утвърди контракта през април 2013 година с голямо болшинство и с присъединяване на Съединени американски щати.

Аби Максман, президент на неправителствената организация Oxfam America, съобщи, че " в този момент Съединени американски щати ще се заловен за ръцете с Иран, Северна Корея и Сирия, които не са подписали този исторически контракт, имащ за съществена цел да отбрани почтени хора от смъртоносни оръжия ".

Над 100 страни към този момент се причислиха към контракта, а други 29 са го подписали, само че не са станали официално страна по него.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР