Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че разполага хиляди тежко

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че разполага хиляди тежко
Коментари Харесай

Тръмп се зарече да прати войници по градовете, за да бъде прекратено насилието при протестите

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп разгласи, че разполага хиляди тежко въоръжени бойци и чиновници на правоохранителните органи за преустановяване на насилието в американската столица. Той се зарече да направи същото и в другите градове, в случай че кметовете и губернаторите, не си върнат контрола над улицата, съобщи Ройтерс.

" Кметовете и губернаторите би трябвало да обезпечат извънредно засилено наличие на правоохранителните органи, до момента в който насилието не бъде прекъснато ", сподели Тръмп в тирада от Розовата градина на Белия дом, до момента в който в същото време по думите на очевидци управляващите са разпръсвали кротичък митинг със сълзотворен газ и гумени патрони единствено на няколко пресечки оттова.

" Ако град или щат откаже да предприеме нужните дейности за отбрана на живота и имуществото на своите поданици, то аз ще разположа армията на Съединените щати и бързо ще реша казуса вместо тях ", добави той.

Тръмп съобщи, че след насилието, грабежите и пожарите във Вашингтон прецизно ще бъде прилаган полицейски час, започващ от 19 ч. източноамериканско време, съобщи Българска телеграфна агенция.

Докато президентът говореше, продължаваха да се чуват шокови гранати, а конни служители на реда изтласкваха протестиращи още по-настрани от площад " Лафайет ", парк, намиращ се в непосредствена непосредственост до Белия дом.

След късото си изказване Тръмп излезе от Белия дом - заобиколен от десетки бодигардове - мина през пл. " Лафайет " и отиде до Епископската черква " Сейнт Джон ", която пострада от пожар по време на митингите в неделя вечер.

Той се спря пред закованите с дъски прозорци на жълтата черква, в която доста президенти са участвали на църковни служби. Заедно с Тръмп бяха няколко души от държавното управление му, в това число основният прокурор Уилям Бар, съветникът по националната сигурност Робърт О`Брайън и други висши негови доближени.

Във въздуха към момента се носеше остра миризма. Тръмп застана пред камерите с библия в ръка, подвигна я високо и след това потегли пешком назад към Белия дом. Той обаче не отговори на никакви репортерски въпроси.

В изявлението си в Белия дом Тръмп разгласи, че активизира всички налични цивилен и военни запаси, " с цел да бъде комплициран завършек на безредиците и грабежите, на разрушението и палежите и за отбрана на правата на спазващите закона американци, в това число на вашите права съгласно Втората корекция (на конституцията на САЩ) " - отпратка към конституционната протекция в Щатите за притежанието на огнестрелно оръжие.

" Не можем да позволим справедливите възгласи на мирните протестиращи да бъдат заглушавани от разярена навалица ", сподели американският президент. Той добави, че Щатите се намират в хватката на " професионални анархисти ".

Губернаторът на Вашингтон упрекна президента, че е некадърен да се оправи със обстановката, съобщи Асошиейтед прес.

Американското министерство на правораздаването заяви, че разполага полицейските си служби във Вашингтон, с цел да бъдат прекъснати размириците, съобщи Ройтерс.

Сред тези служби са ФБР, Американските шерифи и Бюрото по пандизите.

Около 40 града в Съединени американски щати са с разгласен полицейски час, съобщи ТАСС. Сред по-големите от тях с изключение на Вашингтон са Лос Анджелис, Сан Хосе, Сан Франциско (всичките в Калифорния), Чикаго (щата Илинойс), Филаделфия и Питсбърг (и двата в щата Пенсилвания), Далас и Сан Антонио (и двата в Тексас), Маями, Джаксънвил и Орландо (всички те са в щата Флорида), Кълъмбъс, Синсинати, Дейтън и Кливланд (всички те са в Охайо), Сиатъл (щата Вашингтон), Детройт (Мичиган), Минеаполис и Сейнт Пол (и двата в Минесота), Луисвил (щата Кентъки) и Ню Йорк.

По оценки на Асошиейтед прес за последните няколко дни в Съединени американски щати при митинги и вълнения са задържани към 4400 души. Повдигнати са им обвинявания за мародерство, нарушение на полицейски час и затваряне на пътища.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР