Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини днес централната банка на

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини днес централната банка на ...

Тръмп: Централната банка, а не търговската война, е причина за пазарните трусове.


Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини днес централната банка на страната, а не търговската война с Китай, за пазарните трусове в последно време, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Още по тематаТръмп: Това, че съм президент, ми струва цяло състояниеСАЩ отлагат поредната порция мита срещу Китай до 15 декемвриТръмп: САЩ не са готови да сключат търговско споразумение с Китай
Агенцията отбелязва, че това е станало в момент, когато глобалните пазари се безпокоят от последиците от търговската война между двете най-големи икономики в света и за силата на американската икономика в краткосрочен план.

Като повиши лихвените проценти четири пъти миналата година, "Федералният резерв (на САЩ) действа доста прибързано и сега е много, много късно" да промени паричната си политика и да намали цените на кредитирането, написа в Twitter Тръмп.

По-рано в сряда съветникът в Белия дом за търговията Питър Наваро призова американската централна банка да понижи лихвите с половин процент "възможно най-скоро". Той увери, че това би повишило промишления индекс Dow Jones до 30 000" пункта.

Силен повод за безпокойство е фактът, че лихвените проценти по американските държавни облигации с падеж след 2 години станаха по-високи от тези по облигациите с падеж след 10 години за първи път от 2007 г. - инверсия, която е класически сигнал за предстояща рецесия, отбелязва Ройтерс. 

Източник: investor.bg