Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини днес шефовете на разузнавателните

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини днес шефовете на разузнавателните
Коментари Харесай

Тръмп нарече шефовете на американското разузнаване наивни

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп упрекна през днешния ден шефовете на разследващите служби в доверчивост, откакто през вчерашния ден на чуване в комисията по разузнаване в Сената те влязоха в несъгласие с него по някои съществени пунктове на външната политика, съобщи Франс прес.

Не за първи път Тръмп подлага на критика ръководителите на огромните разследващи организации, само че в този момент той "изстреля залп от туитове ", които се отличаваха със своя изключително нападателен и подигравателен звук, отбелязва Франс прес.

Вчера пред комисия по разузнаване в Сената шефката на Централно разузнавателно управление на САЩ Джина Хаспъл и ръководителят на Националното разузнаване Дан Коутс, и двамата номинирани на тези постове от Тръмп, нарисуваха картина на световните закани за света. В нея обаче имаше ясно противоречие с разбора на Тръмп за Сирия, Северна Корея и Иран.

"Членовете на разследващите служби, както наподобява, са извънредно пасивни и наивни по отношение на заплахите, които съставлява Иран. Те бъркат! ", написа Тръмп в Туитър.

Според Джина Хаспъл Иран съблюдава към момента "технически " съглашението, подписано през 2015 година с огромните сили, целящо да му попречи да се снабди с нуклеарно оръжие. И в случай че иранците обмислят да "се дистанцират " от този текст, то е тъй като няма стопански последствия от него за тях, означи Хаспъл, припомняйки, че Вашингтон възвърне глобите против Техеран, откакто се изтегли от нуклеарната договорка предходната година. Това евакуиране провокира гнева на европейските съдружници на Съединени американски щати, отбелязва Франс прес.

Дан Коутс пък сподели през вчерашния ден в комисията по разузнаването на Сената, че Иран в сегашния миг не подхваща ограничения, които са нужни за производството на нуклеарно оръжие, добавя ТАСС.

"Когато станах президент, Иран създаваше проблеми в целия Близък изток и оттатък района. След нашето евакуиране от това извънредно съглашение за нуклеарната стратегия, те са МНОГО разнообразни, само че си остават евентуален източник на заплаха и на спор ", написа още през днешния ден в Туитър Тръмп, представен от Франс прес.

"Да не се доверяваме на Иран. Членовете на разследващите служби би трябвало може би да се върнат в учебно заведение! ", добави той.

Друго различие имаше и по въпроса за Северна Корея.

"Нашите оценки не престават да демонстрират, че е малко евентуално Северна Корея да се откаже от нуклеарните си оръжия ", от ракетите си и от "капацитета си за произвеждане ", сподели Дан Коутс през вчерашния ден в Конгреса.

Въпреки преустановяването на нуклеарните и ракетните опити от повече от година и "обратимото разглобяване на някои елементи от инфраструктурите ", "ние продължаваме да следим действия, които не са съвместими с цялостната денуклеаризация ", добави Коутс.

В Туитър Тръмп през днешния ден напомни, че връзките сред Съединени американски щати и Северна Корея в никакъв случай не са били толкоз положителни и заприказва за "добър късмет " за реализиране на денуклеаризация.

"Няма опити, има репатриране на тленни остатъци (на американски военни, починали в Корейската война), има връщане на заложници ", добави в Туитър Тръмп и удостовери желанието си да се срещне за повторно със севернокорейския водач Ким Чен-ун.

По тематиката за Сирия Тръмп също отвърна с къси туитове на шефовете на разузнаването. "Огромен прогрес " е бил реализиран в Сирия от две години, акцентира той. Според анализатори обаче този туит не е толкоз безапелационен, колкото неговото изявление от 20 декември, когато той съобщи: "Спечелихме против групировката Ислямска страна, време е да се прибираме ".

Вчера в Сената Дан Коутс предизвести, че ИД "контролира към момента хиляди бойци в Ирак и Сирия ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР