Президентът на САЩ Доналд Тръмп обмисля да приложи плана на

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обмисля да приложи плана на
Коментари Харесай

Тръмп планира да отпусне заем от 15 млрд. долара на Иран

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп обмисля да приложи проекта на Франция и да отпусне кредитна линия на Иран в размер на 15 милиарда $, в случай че Техерен се съгласи да съблюдава изискванията на нуклеарната договорка, подписана със страната през 2015 година при ръководството на Барак Обама, съобщи Business Insider, базирайки се на отчет на Daily Beast, който цитира четири източници от Белия дом. По-рано този месец френският външен министър Жан-Ив ле Дриан уточни, че концепцията е кредитната линия да бъде обезпечена посредством приходите на Иран от продажбите на нефт и че договарянията за сходно съглашение към момента текат.

От началото на мандата на Тръмп Съединени американски щати наложи тежки наказания над Иран поради изтеглянето от нуклеарното съглашение, въпреки че в последно време президентът, наподобява, е решил да приложи подобен метод като този към Северна Корея. " Вярвам, че те ще желаят да сключим съглашение. Иран има голям капацитет ", уточни той в сряда, като добави, че Съединени американски щати не се стреми към смяна на режима в страната, а единствено към реализиране на конвенция.

Санкциите против Иран нанесоха тежък удар на локалната стопанска система и я изолираха от световните пазари. Страната се нуждае от приходите от износа на 2,3 милиона барела нефт на ден, само че още през март данните на SVB Energy Internatiol демонстрираха, че експортът им е възлизал на 1,1 млн. барела на ден. В резултат на това, риалът се срина по отношение на $, а управляващите в Техеран вкараха няколко обменни курса сред двете валути в опит да спрат търговията на черно.

За връщането на Иран на масата за договаряния обаче е належащо Съединени американски щати да отстрани част от рестрикциите, което ще значи отвод от политиката на кабинета за " оптимален напън " по отношение на страната. Същевременно президентът на Иран Хасан Рухани разгласи, че страната възнамерява да стартира още веднъж производството на обогатен уран, което може да ги приближи към способността за произвеждане на атомни бомби. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР