Президентът на САЩ Доналд Тръмп настоявал за бързо публикуване на

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп настоявал за бързо публикуване на
Коментари Харесай

САЩ публикува документи, свързани с разследването на специалния прокурор Мълър

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп упорствал за бързо издание на имейли на американските демократи, които са били хакнати по време на претендент президентската акция през 2016 година

А почитан помощник на Тръмп е прокарал концепцията, че по-скоро Украйна, а не Русия, стои зад тази хакерска офанзива. Всичко това излиза на яве от оповестени от министерството на правораздаването на Съединени американски щати документи, свързани с следствието на специфичния прокурор Робърт Мълър за съветската интервенция в изборите през 2016 година, съобщи Ройтерс.

Публикуваните документи наброяват 500 страници. Публикацията стана допустима след правосъдна борба със Си Ен Ен и новинарския уебсайт Бъзфийд. Сред документите има резюмета от изявленията във ФБР с Рик Гейтс, който беше заместник-ръководител на предизборната акция на Тръмп, с някогашния началник на акцията му Пол Манафорт, с някогашния юрист на акцията на Тръмп Майкъл Коен и със Стив Банън, някогашния президентски консултант.

От документите излиза наяве, че на 10 април 2018 година Гейтс разказал на проверяващите, че Манафорт по време на предизборната акция през 2016 година вярвал, че хакерската офанзива против Националния комитет на американската Демократическа партия евентуално е била осъществена от украинците, а не от руснаците. Съюзници на Тръмп опазиха тази доктрина, с цел да подкопаят изводите от следствието на Мълър за съветската интервенция в изборите, само че след това теорията беше дискредитирана.

В телефонния диалог на Доналд Тръмп с украинския президент Володимир Зеленски от 25 юли, който стана причина за следствието за импийчмънт на президента, Тръмп е изискал от украинския си сътрудник да проверява възможна украинска интервенция в хакерската офанзива през 2016 година по време на предизборната акция.

От оповестените документи излиза наяве, че по време на разпитите Гейтс е загатнал, че Националният комитет на американската Републиканска партия е знаел повече неща, в сравнение с си признавал по отношение на хакването на имейлите на демократите. Гейтс е споделил, че Националният комитет на републиканците е имал информация за датата, на която тези хакнати имейли щели да бъдат оповестени на уеб страницата на Уикилийкс.

Документите също по този начин демонстрират, че по време на предизборната акция Тръмп е бил фрустриран, че Уикилийкс се бавел с публикуването на имейлите на демократите, които били хакнати и за които предизборният екип на Тръмп имал информация, че са се озовали в ръцете на уеб страницата.
Разпространените документи демонстрират, че Гейтс е разказал и, че Тръмп е бил фрустриран, че неговата противничка от Демократическата партия Хилари Клинтън не е направила публично притежание някои имейли по време на следствието на

Държавния департамент за нейното потребление на персонален сървър, до момента в който тя е била държавен секретар. През юли 2017 година Тръмп намерено изиска от Русия да му помогне в намирането на тези непредставени от Клинтън имейли, само че след това съобщи, че просто се е шегувал.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР