Президентът на САЩ Доналд Тръмп наскоро даде за пример споровете

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп наскоро даде за пример споровете
Коментари Харесай

Спорът за мигрантите: приличат ли си САЩ и Германия

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп неотдавна даде за образец разногласията към имигрантите в Германия, с цел да отбрани личните си политики, написа Би Би Си. Но какъв брой си наподобяват двете страни, що се отнася до мигрантите?

" Не желаеме това, което се случва с имиграцията в Европа, да се случи с нас! ", сподели Тръмп.

Християндемократите на Меркел и баварският им съдружник Християнсоциалният съюз (ХСС) водят личен спор за имиграцията, който заплашва да разцепи съдружното държавно управление.

Междувременно през днешния ден Организацията за икономическо съдействие и развиване заяви, че Съединени американски щати са станали предходната година страната членка на организацията с най-вече молби за леговище. Те изпревариха Германия, която водеше класацията от 2013 година, се споделя в отчет на организацията. Молбите за леговище в Съединени американски щати са се нараснали с 26 %, достигайки 330 хиляди

Германия записва спад със 73 % на молбите за леговище спрямо рекордния брой през 2016 година. Миналата година те са били общо 198 хиляди

Кои са мигрантите и за какво идват

Германия

Общо 1.2 милиона търсещи леговище са влезнали в Германия по време на мигрантската рецесия през 2015-2016 година, повече от половината са от Сирия, Ирак и Афганистан.

Насилието и бедността са главните аргументи мигрантите от Близкия изток да търсят леговище в Европа. Сред сирийците и иракчаните търсещи леговище постоянно се чува, че Европа или Меркел са ги поканили.

Съединени американски щати

Мигрантите в Съединени американски щати също всеобщо бягат от въоръжени спорове и последна беднотия, както и от принуждение, обвързвано с незаконни групи.

Повечето са от Мексико и Хондурас, Гватемала и Ел Салвадор. Около 10% от популацията в последните три страни е избягало в други страни поради рискови условия.

Каква е степента на казуса

Германия

Повече от един милион мигранти дойдоха в Германия като част от политиката на Меркел на " отворените порти " през 2015 година Броят им оттогава е намалял – над 720 хиляди души са кандидатствали за леговище през 2016 година спрямо 200 хиляди предходната година. В огромна степен това се дължи на съглашението сред Европейски Съюз и Турция за мигрантите и новите гранични огради на Балканите.

Съединени американски щати

Броят на фамилиите, които се пробват да влязат в Съединени американски щати по суша без документи, се усилва – сравнявайки май през 2018 и през 2017 година, растежът тази година е 160%. От октомври над 252 хиляди мигранти са били арестувани, а съгласно публични лица от Съединени американски щати към 1500 души са били задържани всеки ден.

Проучване на изследователския център " Пю " сподели, че през 2007-2015 година незаконните имигранти в Съединени американски щати от Хондурас, Гватемала и Ел Салвадор се е нараснали с 25%.

Какво вършат управляващите

Германия

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер предлага противоречив проект търсещите леговище да бъдат арестувани в центрове, до момента в който се дефинира дали имат право да останат. Според него мигрантите би трябвало да бъдат арестувани в центрове за до 18 месеца, до момента в който молбите им се обработват.

Той също така желае полицията да може да връща незаконните мигранти на границата. Според публични източници първият подобен център може да бъде основан в Бавария тази година.

Съединени американски щати

Като част от ограниченията на администрацията на Тръмп против противозаконното секване на границата възрастните, които се пробват да преминат отвън формалните пунктове, биват арестувани и подлежат на наказателно гонене.

Между 19 април и 31 май е имало близо 2 хиляди случая на делене на фамилии. Затова стотици деца в този момент биват отделяни от родителите си в центрове за задържане, в това число хранилища, преустроени супермаркети и вероятно палатки.

Какви са политическите последствия

Германия

Канцлерът Ангела Меркел понесе доста рецензии за решението си да отвори немските граници по време на европейската бежанска рецесия през 2015 година

Враждебните реакции, провокирани от политиката й, помогнаха на крайнодесните на изборите предходната година и доведоха до най-лошото изборно показване на Християндемократическия съюз за съвсем 70 години.

Меркел отхвърли да поддържа проекта на Зеехофер да връща мигранти на немската граница, в случай че към този момент са били регистрирани другаде в Европейски Съюз. Сега има риск Християнсоциалният съюз да се отдели от обединението или най-малкото да провокира избор на доверие.

Съединени американски щати

В понеделник Тръмп назова разделянето на фамилии " тежко и извънредно ", само че добави, че " Съединени американски щати няма да бъдат мигрантски лагер ".

Демократите и доста републиканци считат, че твърдият метод на президента не е отговорът. Организация на обединените нации приканиха Съединени американски щати неотложно да спрат разделянията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР