Президентът на САЩ Доналд Тръмп нарече новите мита на Индия

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп нарече новите мита на Индия
Коментари Харесай

Тръмп беснее срещу неприемливите мита на Индия

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп назова новите мита на Индия върху американски артикули " неприемливи " и настоя те да бъдат анулирани .

Индия наложи ответни мита върху 28 американски продукта по-рано през юни, откакто Съединени американски щати оповестиха, че приключват преференциалното отнасяне на Индия в региона на търговията.

Критиката на Тръмп пристигна ден откакто двете страни омаловажиха напреженията.

Американският държавен глава би трябвало да се срещне с индийския министър председател Нарендра Моди по време на срещата на водачите на страните членки на Г-20 в Япония, която стартира на следващия ден (28 юни).

Малко преди да замине за Япония, американският президент сподели пред публицисти в Белия дом, че ще се срещне с водачи от разнообразни страни, " доста от които се възползват от Съединени американски щати - само че към този момент не ".

Публикацията на Тръмп в профила му в " Туитър " опонира на взаимното изказване , направено през вчерашния ден от индийския външен министър Джаишанкар и неговия посетител - американския държавен секретар Майк Помпео.

В него се споделяше, че " даже огромните другари имат разлики ", като това беше счетено за опит да се омаловажи напрежението сред двете страни.

Двустранната търговия сред Съединени американски щати и Индия през 2018 година е възлизала на 142 милиарда $ , което това е седемкратно нарастване от 2001 година насам.

Ала индийски експорт на стойност 5,6 милиарда $, който до момента е бил освободен от мита в Съединени американски щати, ще бъде обиден, откакто Индия загуби преференциалното отнасяне от страна на Съединени американски щати.

Напрежението в търговията се надига последователно сред двата страни. През предходната година Индия отвърна против нарастванията на митата от страна на Съединени американски щати върху алуминия и стоманата, като усили личните си вносни мита върху редица артикули.

Тръмп също по този начин заплаши, че ще наложи наказания, в случай че Индия купува нефт от Иран и продължи с проектите си за закупуване на съветски противовъздушни системи С-400.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР