Президентът на САЩ Доналд Тръмп може тази седмица да признае

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп може тази седмица да признае
Коментари Харесай

Тръмп отново разгневи Близкия изток с идеята да признае Ерусалим за столица на Израел

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп може тази седмица да признае Ерусалим за столица на Израел и с това да провокира ново изостряне на спора в района. Плановете на Съединени американски щати се посрещат с растящо неодобрение в арабския свят.

По време на изказването си Тръмп съгласно прогнозите за следващ път ще отсрочи да заяви, че посолството на Съединени американски щати се реалокира от Тел Авив в Ерусалим. Палестинците, главата на Арабската лига, а също по този начин водачите на Турция и Йордания предизвестиха за възможни последствия от това решение.

Проблемът със статута на Ерусалим е измежду най-острите въпроси в връзките сред Израел и арабските му съседи. Израелското държавно управление не е коментирало обществено възможното идно изказване на Тръмп. В понеделник изтича срокът, в който президентът би трябвало да подпише отвод посолството да се измести от Тел Авив в Ерусалим.

Всички президенти на Съединени американски щати, в това число Тръмп, подписват този документ на всеки шест месеца, откогато през 1995 година Конгресът одобри решение за пренасяне на задачата. По време на предизборната акция Тръмп нееднократно даде обещание да реалокира посолството. И макар че към момента има желание да го направи, посолството към този момент е в Тел Авив.

При все това има данни, че в сряда Тръмп ще направи изказване, в което ще каже, че Вашингтон признава публично Ерусалим за столица на Израел, само че за следващ път ще отсрочи местенето на посолството.

Защо се приказва толкоз за случая

Статутът на Ерусалим е директно обвързван с спора сред Израел и Палестинската самостоятелна власт, подкрепяна от другите арабски страни и от целия ислямски свят. Градът, изключително източната му част, се счита за заветен от три религии - юдаизма, исляма и християнството.

Израел анексира този регион по време на близкоизточната война от 1967 година и счита града за неразделна част от своите територии. А палестинците считат Източен Ерусалим за столица на бъдещата си страна. Мирното съглашение от 1993 година предвиждаше окончателният статут на града да се дискутира в последващи етапи от мирните договаряния.

Правото на Израел върху Ерусалим не бе прието от интернационалната общественост. Всички страни, в това число най-близкият съдружник на Израел - Съединени американски щати, разположиха представителствата си в Тел Авив. От 1967 година Израел е построил в Източен Ерусалим десетки квартали, където живеят през днешния ден близо 200 000 израелци. Заселническите колонии са противозаконни съгласно интернационалното право, при все това Израел оспорва това.

Ако Съединени американски щати признаят публично Ерусалим за израелска столица, това ще провокира спор с интернационалната общественост. И в същото време ще заздрави позициите на Израел, засягащи легалността на колониите му в Източен Ерусалим. Това решение ще сложи и различен проблем - по какъв начин ще се държат Съединени американски щати с оглед резолюциите на Организация на обединените нации по този въпрос. Съединени американски щати имат право на несъгласие и може да го употребяват при по-нататъшни полемики за дейностите на израелското държавно управление в източната част от града.

Как реагираха други страни

Близкоизточните съдружници на Съединени американски щати реагират нападателно при новината за идното изказване по отношение на статута на Ерусалим. Йордания, под чийто контрол са сложени всички ислямски светини в града, предизвести, че дейностите на Тръмп ще имат тежки последствия. По самодейност на Йордания бе свикано изключително заседание с присъединяване на Арабската лига и на Организацията за ислямско съдействие.

Генералният секретар на Лигата Ахмед Абул Гаит съобщи, че тази стъпка на Съединени американски щати ще разпали още повече фанатизма и жестокостта. Турският вицепремиер Бекир Боздаг съзря тук голяма злополука, която ще унищожи нежния мир и ще провокира нови спорове.

Президентът на Палестинската самостоятелна власт Махмуд Абас прикани международните водачи да се намесят в обстановката. " Подобно решение на Съединени американски щати ще зачеркне мирния развой и ще дестабилизира обстановката в района ", сподели той.
Съединени американски щати участваха в мирните договаряния десетилетия наред. Администрацията на Тръмп и през днешния ден работи върху нов план за спокойно съглашение. Но в случай че Щатите признаят Ерусалим за столица на Израел, Вашингтон ще изгуби позициите си измежду палестинците.

Ще направи ли Тръмп в действителност такова изказване

Все още не е ясно дали президентът Тръмп ще признае Ерусалим за израелски град.

Белият дом не опроверга, нито удостовери това му желание. Джаред Къшнър, консултант и шурей на Тръмп, даде изказвания в неделя, само че отхвърли да дава отговор на въпроси по тематиката. " Президентът към момента преглежда другите обстоятелства, с цел да формулира лично решение - съобщи Къшнър. - Когато решението бъде взето, той ще го показа самичък, а не посредством мен. " /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Президентът Тръмп (615)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР