Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза снощи, че ще напусне

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза снощи, че ще напусне
Коментари Харесай

Тръмп: Ще напусна Белия дом, ако Изборната колегия гласува за Байдън

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп сподели нощес, че ще напусне Белия дом, в случай че Изборната гилдия утвърди за победител в президентските избори на 3 ноември демократа Джо Байдън, който завоюва доста болшинство от гласовете в колегията, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Тръмп приказва в пред кореспонденти в Белия дом, откакто организира видеоконференция с американски военни водачи, командващи военни контингенти в разнообразни елементи на света. В Деня на благодарността той благодари на военните за тяхната работа за страната надалеч зад границите й даже шеговито ги предизвести да не прекаляват с пуешкото месо за празника, след което мина на настоящи тематики по отношение на резултатите от неотдавнашните президентски избори. За първи път след изборния ден той отговори и на репортерски въпроси.

Запитан дали ще напусне Белия дом, в случай че Изборната гилдия удостовери резултатите от вота на 3 ноември и избере неговия противник - демократа Джо Байдън, за президент, той отговори: " Разбира се, (в този случай) аз (ще си тръгна), и вие знаете това ", сподели Тръмп, представен от пресслужбата на Белия дом. Веднага обаче направи ангажимента, че " доста неща " ще се случат до тогава, които могат да трансформират резултатите.

Изборната гилдия би трябвало да се събере и да гласоподава избирането на новия президент на 14 декември. Тя се състои от 538 електори, определени при вота на 3 ноември. Байдън е спечелил гласовете на 306 от тях, а Тръмп - на 232, напомня Българска телеграфна агенция.

И тук Тръмп още веднъж повтори своите изказвания за огромни изборни измами. Той сподели, че за него ще бъде мъчно да се признае за надвит при сегашните условия, тъй като " си имаме работа с една доста измамническа система и аз съм доста смутен от това ". " Хората са доста разочаровани, че (победата ни) беше открадната... Ако те (електорите в колегията) гласоподават за Байдън, то ще създадат неточност, тъй като тези избори бяха едно шикалкавене... Имаше всеобщи фалшификации - нещо, което не би трябвало да става в нашата страна, сякаш сме страна от Третия свят. Имаме машини за култивиране на гласовете, но никой не знае, по какъв начин считат те. Използваме компютърна техника, която може да бъде манипулирана. Цял свят гледа и се смее на нашия изборен развой ", уточни президентът.

Тръмп още веднъж не показа съответни доказателства за обвиняванията си за нередности в изборите, само че назова длъжностните лица по изборите в двата основни щата, извоювани от Байдън - Пенсилвания и Джорджия - " врагове на страната ", и съобщи, че те стоят зад изборните измами. Той обаче добави, че " времето не е на наша страна ", в действителност признавайки, че изборният резултат надали ще бъде изменен.

Запитан дали ще участва на церемонията за полагане на президентска клетва от Байдън, планувана за 20 януари, той сподели, че знае отговора, само че към този момент не желае да го разкрива. А след това даже загатна, че това може да не е последният му Ден на благодарността в Белия дом и предизвести Байдън да не бърза със съставянето на своя управнически екип, макар, че двата екипа към този момент работят по прехода на властта, отбелязва АП.

Президентът сподели още, че отиде в щата Джорджия, с цел да поддържа акцията на двамата претенденти на Републиканската партия, които се борят за двете сенаторски места от щата на балотаж против представителите на демократите. Балотажът е на 5 януари и има решаващо значение за салдото на силите в Сената - горната камара на Конгреса - Народното събрание на Съединени американски щати.

Според АП една от аргументите републиканските водачи към момента да стоят зад Тръмп в безпочвените му обвинявания и в безсмисления отвод да признае провалянето си, е да не бъде покварен електоратът на републиканците преди двата основни балотажа в Джорджия.

Агенцията отбелязва, че Тръмп евентуално в никакъв случай няма официално да се признае за надвит, даже и да напусне Белия дом. Беше му заложен и въпрос дали има намерение официално да разгласи кандидатурата си и още веднъж да се бори за президент пред 2024 година (което, съгласно медийни известия, е обсъждал със свои помощници). Той отговори, че " още не желая да приказвам за 2024 година, тъй като това е към момента прекомерно надалеч ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР