Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че се нуждае от

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че се нуждае от
Коментари Харесай

Тръмп: Нуждая се от повече информация по случая с Джамал Хашоги

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп сподели, че се нуждае от повече информация за убийството на саудитския публицист Джамал Хашоги и ще работи с Конгреса по въпроса за американски отговор, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Късно вечерта на предизборна демонстрация в щата Невада Тръмп сподели, че в скоро време ще беседва със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман.

Саудитските управляващи оповестиха, че Джамал Хашоги е починал в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул при юмручен пердах с чиновници там. Това пояснение обаче породи изказвания, че тази версия е опит за предотвратяване на авторитетния саудитски престолонаследник.

Тръмп в началото сподели, че има вяра на саудитското изказване, само че през вчерашния ден вечерта той сподели, че продължава да не знае къде е тялото на Хашоги. Президентът съобщи: " Бих желал да схвана къде е тялото и какво се е случило ". Той добави, че напредъкът по този въпрос е доста муден.

Според Лондон саудитските пояснения за гибелта на Хашоги не са правдоподобни, съобщи Франс прес, като се базира на изявление за Би Би Си на английския министър за Брекзит Доминик Рааб.

" Ние поддържаме следствието на турските управляващи, с цел да забележим какви са обстоятелствата, тъй като съществува съществено подозрение по отношение на обяснението, което беше обещано ", акцентира Рааб.

" Британското държавно управление желае да бъдат посочени виновни за тази гибел ", съобщи министърът.

Германия съобщи подготвеност да замрази износа си на оръжия за Саудитска Арабия вследствие на обясненията за гибелта на Хашоги, избрани от Берлин като незадоволителни, съобщи Франс прес.

В изявление за немската телевизия А Ар Де немският външен министър Хайко Маас сподели, че доста въпроси остават без отговор след убийството при започване на октомври на журналиста и " до момента в който тези въпроси останат без отговор, не мога да си показва, че има позитивна база в немското държавно управление, за одобрение на износа на оръжия за Саудитска Арабия ".

Германия издаде на 30 септември лицензии за оръжеен експорт за Саудитска Арабия в размер на 416,4 милиона евро за 2018 година Преди нея по този индикатор е единствено Алжир със сумата от 741,3 милиона евро.

Франция сподели през днешния ден, че желае да бъде разкрита цялостната истина за убийството на саудитския отстъпник и публицист Хашоги, съобщи Ройтерс, като се базира на изявление на френския финансов министър Брюно Льо Мер.

В изявление за телевизия Франс 3 Льо Мер дефинира като напредък това, че саудитските управляващи са признали обстоятелствата и са поели известна отговорност. " Но би трябвало да бъде хвърлена цялостна светлина ". На въпрос по какъв начин ще се развият двустранните връзки от този миг нататък, Льо Мер сподели, че това " ще зависи от метода, по който истината бъде извадена на яве, следствието бъде извършено и резултатите бъдат открити ". /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР