Президентът на САЩ Доналд Тръмп е вдигнал средното си одобрение

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп е вдигнал средното си одобрение
Коментари Харесай

Рейтингът на Тръмп расте въпреки негативното медийно отразяване

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп е вдигнал междинното си утвърждение измежду американските гласоподаватели с 5 пр.п. от края на 2017 година насам

© Kevin Lamarque
Увеличаване
Преглед на оригинала [FiveThirtyEight] Смаляване
Още по тематиката
Най-опитният във Върховния съд на Съединени американски щати се пенсионира

Свободното място отваря опция за втора поредна номинация на Доналд Тръмп в границите на 18 месеца
28 юни 2018
Китай отстъпва от тактиката Made in China 2025 след митата на Съединени американски щати

Програмата планува превръщането на страната във водещ производител в основни браншове
26 юни 2018 Средният рейтинг на утвърждение на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп е повишен до 42% през последните два месеца. Това демонстрират общите данни на статистическите уеб сайтове FiveThrityEight и Real Clear Politics. Рейтингът на Тръмп обаче е доста по-нюансиран, като мощно зависи от кои организации се гледа. За седмицата сред 20 и 27 юни са излезли 14 анкети. В някои от тях утвърждението на Тръмп е 37%, до момента в който при други доближава 47%. По всички критерии обаче Тръмп може да се съпоставя със междинното утвърждение в тази точка на президентството по отношение на Барак Обама (47%), Бил Клинтън (47%), Роналд Рейгън (44%) и Джими Картър (42%). 42%
е междинното утвърждение на президента на Съединени американски щати към края на юни. Най-ниските оценки след средата на юни са за 37% утвърждение, а най-високите - 47%.

90%
от републиканските гласоподаватели утвърждават работата на президента. Това е най-високото вътрешнопартийно утвърждение към този миг на администрацията по отношение на всички останали републикански президенти след Втората международна война с изключение на Джордж Буш-младши.

51%
е междинното утвърждение на икономическата политика на Тръмп в страната.

90%
от медийното покритие върху Доналд Тръмп от началото на годината е било отрицателно.

Общата картина обаче демонстрира, че Тръмп става все по-популярен и свадите към него имат все по-малка тежест. Преди година по същото време неговото приблизително утвърждение е било 38%, а през декември 2017 година, при най-ниската си междинна точка, то беше 36%. Няколко огромни политически победи обаче, като приемането на данъчната промяна и пробива при дипломатическите връзки със Северна Корея, както и спад в утвърждението на следствието на Робърт Мюлер (41% към 22 юни), подвигнаха осезаемо поддръжката към президента.

Подкрепата към Тръмп е даже по-висока, в случай че се преглеждат единствено анкетите сред хора, които са декларирали предпочитание да гласоподават: 43.2%.

Републиканска любов, икономическа мощност...

На национално равнище Доналд Тръмп продължава да бъде изключително спорна фигура, само че не и на равнище партия. Тръмп, който влезе в първичните избори на Републиканската партия през 2015 година като цялостен новобранец и прекара съвсем цялата си акция в обиди към бъдещите си сътрудници във Вашингтон, сега е безспорното лице на десните в Съединени американски щати. Одобрението на Доналд Тръмп измежду републиканските гласоподаватели е 90%, измежду самостоятелните – 42%, а измежду демократите – 10%, демонстрират осреднените данни на Gallup.

Съпоставен с други републикански президенти в този миг от президенството им, Доналд Тръмп има най-високото утвърждение от всички след втората половина на XX век с изключение на Джордж Буш-младши, чийто рейтинг скача до съвсем 90% на национално равнище след атентатите на 11 септември 2001 година

Основната причина за възходящата известност на Доналд Тръмп е стопанската система. Неговото утвърждение в тази сфера е позитивно при всички анкети. Средните данни на Real Clear Politics от всички анкети от началото на юни демонстрират 51.3% утвърждение и 41.8% отрицание на икономическата политика на администрацията.

...и нестихваща медийна ненавист

Въпреки че статистиката демонстрира, че американското общество е по-скоро разграничено на две съвсем равни половини, медиите не престават да бъдат всеобщо срещу дейностите на Белия дом. През 2017 година Harvard Kennedy School регистрира, че през първите си 100 дни Доналд Тръмп е получил 93% отрицателно покритие на дейностите си от страна на огромните малките екрани, вестници и уеб сайтове в страната.

Малка е смяната през 2018 година, като от началото на годината до края на април 90% от материалите по огромните американски малките екрани за президента са били отрицателни, сочат данните на Мedia Research Center. Анализът също по този начин показва, че преобладаващото отрицателно покритие се е случило в миг, в който Тръмп е съумял да вдигне утвърждението си от 37% в средата на декември до над 42% в края на април.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР