Президентът на САЩ Доналд Тръмп е поискал днес от своите

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп е поискал днес от своите
Коментари Харесай

Румен Радев: Тръмп поиска държавите от НАТО да дават 4% от БВП за отбрана


Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп е изискал през днешния ден от своите сътрудници от НАТО да усилят неотложно до два % от Брутният вътрешен продукт на техните страни разноските за защита. Това заяви президентът Румен Радев пред български публицисти в коридорите на срещата на ръководителите на страните от пакта в Брюксел.

Днешната среща е доста значима, тъй като би трябвало да показва единството, солидарността и решителността на всички страни членки. Засега въпросите стават повече от отговорите. Президентът Тръмп, който приказва първи, сложи въпроса освен да се реализиран два %, и то през днешния ден, а към този момент нова преграда - четири %. Той потегли, откакто разгласи това, разясни българският държавен глава.

Президентът Радев е сложил пред своите сътрудници въпроса какво става с трансатлантическата връзка, която е гръбнакът на НАТО като военни качества, в случай че не бъдат достигнати тези два % в този момент. Никой не приказва за четири %, това сега не се разисква, уточни Радев. Това е жизненоважно за бъдещето на организацията, касае всички страни, добави той.

НАТО не е борса, на която можеш да купиш сигурност. НАТО е съюз на суверенни страни, обединени от стратегически цели и общи полезности. Президентът Тръмп въпреки това е прав, тъй като всяка страна би трябвало да способства в днешния свят на растяща неопределеност, да построява ефикасни качества. Това, което той прави, е добре и за нашата страна. Виждате с каква принуда в България се заделят средства за въоръжените сили. Направих три консултативни съвета по национална сигурност - разбираме се за нещо, по-късно то се анулира, разяснява българският държавен глава, представен от Българска телеграфна агенция.

Проектите за рационализация непрестанно се отсрочват, непрестанно се намират аргументи. Планът за постигане до два % доста мъчно въобще беше решен. Кога се доближават тези два % - в мандата на идващото държавно управление, добави той.

Мисля, че този напън ще продължи. НАТО, без качествата на Америка, не може да бъде същата. Напомних на всички за резултатите от интервенцията в Либия - тогава тя разкри големи дефицити във военните качества на европейските страни - системи за разузнаване, високоточни оръжия, дозарядки във въздуха, подвижност, модерни системи за командване и ръководство, които се предоставяха напълно от Съединени американски щати. Каква е ориста на европейската сигурност, в случай че тези качества, предоставени от Съединени американски щати, ги няма. Моята рекомендация беше да се съблюдава двупистовият метод в връзките с Русия. Наред с политиката на въздържане и защита, да се гради разговор и в тази обстановка на неясност на трансатлантическата връзка, да се заобикаля нападателният звук и да се търсят пътища за нормализация на връзките с Русия. Това се приема от водачите, разясни Радев.

Президентът означи, че в историята си НАТО е претърпяла доста предизвикателни моменти. НАТО постоянно е успявала да се консолидира. Надявам се да се откри решение и в този момент, съобщи президентът.

Попитан за настроението в заседателната зала, той съобщи, че "не е от най-приятните атмосфери ". Всички водачи са общо взето в сконфузено положение, тъй като всеки мисли какво значат тези четири % и до каква степен сериозен е президентът Тръмп, който ги сложи като изискване, уточни Радев.

Той удостовери, че се чака Македония да получи покана за договаряния за участие в НАТО и това е едно от положителните събития на тази среща на върха на алианса. България има огромна роля, означи президентът. По неговите думи периодите за приемането на Македония в НАТО зависят от осъществяването на контракта й с Гърция.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР