Президентът на САЩ Доналд Тръмп e планирал ликвидирането на главнокомандващия

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп e планирал ликвидирането на главнокомандващия
Коментари Харесай

Bloomberg: Тръмп планирал ликвидирането на Касем Сулеймани в края на декември

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп e възнамерявал ликвидирането на главнокомандващия на специфичните сили " Кудс " на Ислямския революционен гвардейски корпус Касем Сулеймани след нападението над американска военна база в Ирак в края на декември, оповестява Bloomberg. Тогава почина един американски военнослужещ.

След този инцидент Тръмп е упълномощил на трима от своите помощници - съветника по националната сигурност Робърт О`Брайън, държавния секретар Майк Помпео и вицепрезидента Майк Пенс, да разработят проект за въздушна офанзива против Сулеймани. Разговорите и разискванията на интервенцията са били провеждани по предпазени информационни канали. Съвсем стеснен кръг от администрацията на Белия дом е бил в течение на идната офанзива, твърди Bloomberg и добавя, че съгласно някои сведения американските военнослужещи не са получавали задание да наблюдават или да следят директно военния водач на " Кудс ".

Други източници обаче настояват, че Тръмп е дал разпореждане за въздушен удар, сега, в който му е докладвано, че Сулеймани е на летището в Багдад.  Има и информации, че Тръмп е знаел тъкмо времето, в което генералът идва в иракската столица като маршрутът на иракския генерал е бил наблюдаван в елементи. Касем Сулеймани беше премахнат на 3 януари в региона на летището в Багдад с ракетна офанзива на Военновъздушни сили на Съединени американски щати.

С крясъци " Смърт на Америка ", хиляди иракчани се включиха в погребалното шествие по улиците на Багдад през днешния ден в памет на Сулеймани, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.
Шествието започна от храма на Имам Кадим, един от най-свещените обекти за шиитите. Много от участниците бяха облечени в черно и носеха иракски флагове или флагове на подкрепяни от Иран паравоенни формирования, които бяха лоялни към Сулеймани, добавя Българска телеграфна агенция. След шествието през Казимия кортежът ще се насочи към Зелената зона в Багдад, където ще се организира публично заравяне, на което ще участват голям брой иракски водачи.
В погребалното шествие се включиха иракският министър председател Адел Абдел Махди и водачът на проиранските сили в иракския парламент Хади ал Амери. Насроченото изключително съвещание на Народното събрание беше отсрочено за неделя, с цел да може депутатите да участват на погребението, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР