Президентът на САЩ Доналд Тръмп е наредил отстраняването на британския

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп е наредил отстраняването на британския
Коментари Харесай

Доналд Тръмп изгони британския посланик, отправил критики към него

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп е наредил отстраняването на английския дипломат във Вашингтон Ким Дарък, откакто изтекли поверителни дипломатически документи демонстрираха, че дипломатът е направил пренебрежителни мнения за него, написа английският в. " Дейли телеграф ", представен от Българска телеграфна агенция.

Смята се, че след публикуването на документите през юли 2019 година президентът е споделил на своя консултант по националната сигурност Джон Болтън да " го махне отсам ", нарушавайки жестоко дипломатическите правила.

Болтън заяви пред английското издание, че, откакто получил инструкцията, се е обадил на тогавашния секретар на английското държавно управление сър Марк Седуил и декларирал, че " нещата ще се влошат, в случай че можете да измислите по какъв начин да го изведете ".

Доколкото е известно, сър Седуил се противопоставил изрично.

Бивш чиновник на Белия дом, оказал помощ за справяне с следствията, го дефинира като " гневен " и " нагорещен до бяло ", оповестява в. " Дейли телеграф ".

Въпреки това няколко дни по-късно Дарък напусна поста.

Искането на оставката на настоящ дипломат на Англия от страна на американски президент е невиждано.

Историк, в миналото заемал водещата позиция по история на Съединени американски щати в Кеймбриджския университет, е декларирал пред вестника, че не може да се сети за подобен образец от актуалната история.

В оповестено през днешния ден изявление за сп. " Таймс " Дарък декларира, че частично упреква за случилото се английския министър председател Борис Джонсън, отбелязва ТАСС.

В момента, когато абсурдът се разгаряше, той още не беше министър-председател, само че към този момент се смяташе за неоспорим любимец в конкуренцията за водач на ръководещата Консервативна партия.

По време на дебатите със своя главен конкурент Джереми Хънт Джонсън два пъти избегна въпроса - в случай че стане министър председател, дали ще разреши на Дарък да резервира поста си.

Дори сътрудници от Консервативната партия след това го подлагаха на критика, че е решил да пожертва посланика " в името на персоналните си ползи ".

Според Дарък Тръмп счита Джонсън за " сродна душа ", а английският министър председател се възхищава от " простотата на лозунгите, пренебрежението към политическата уместност и от време на време провокационните изрази " на американския президент, както и от умеенето му да играе " с обстоятелствата и истината ".

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР