Президентът на САЩ Доналд Тръмп беше категоричен, че САЩ няма

Президентът на САЩ Доналд Тръмп беше категоричен, че САЩ няма ...

Тръмп се закани, че повече няма да има строга карантина - и при втора вълна на коронавирус.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп беше категоричен, че САЩ няма да налагат строги ограничения в случай на втора вълна от COVID-19, като изрази увереност, че страната ще може да управлява новите огнища на коронавирус, ако и когато се появят.
"Хората казват, че това е много различна възможност. Това е стандарт. И ние ще гасим пожарите. Няма да затваряме страната. Ще гасим пожарите", каза Тръмп по време на обиколка на завода на Ford в Мичиган, който в момента произвежда респиратори.
Икономическият съветник на Тръмп Питър Наваро, коментирайки облекчаването на карантината, заяви, че блокирането на икономиката "косвено" ще убие повече хора от COVID-19. Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин също заплаши с риска от "трайни щети" за икономиката на САЩ, ако мерките не бъдат премахнати скоро.
"Трябва да е ясно на тези, които вземат решенията на държавно ниво, че докато има неидентифицирани заразоносители, циркулиращи в обществото и разпространяващи заразата, докато хигиенните мерки се прилагат през пръсти и докато все още нямаме ваксина, която да е достатъчно ефективна и безопасна, за да може да се приложи на поне 70% от човечеството на петте континента (до такъв етап ще достигнем най-рано в края на 2021 - началото на 2022 година), не може да се гарантира устойчиво възстановяване на икономиката на национално и глобално ниво. При всяка епидемична или пандемична криза ще възниква неизбежен срив в потребителското самочувствие и доверие в институциите, които от своя страна ще водят до тежки сривове в икономическите показатели. Поради това всяко игнориране на епидемиологичните рискове в полза на криворазбрани икономически приоритети неизбежно ще има ефект на поставяне на коня зад каруцата. Защото живот и здраве дори и при слаба икономика са възможни, но без живот и здраве не е възможна дори и слаба икономика", каза д-р Румен Хичев, част от щаба за борба с пандемията в САЩ, пред Actualno.com. Какво още каза д-р Хичев - научете ТУК!
На 21 май в САЩ има 28 179 нови случая според Worldometers т.е. 6039 повече на дневна база! Смъртните случаи са 1418 т.е. 15 повече от 20 май.
Още: "Коронавирусът по света: САЩ с 3 дни на траур за жертвите на COVID-19"

Източник: actualno.com