Президентът на САЩ Джо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е

...
Президентът на САЩ Джо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е
Коментари Харесай

Байдън похвали Гърция за проявеното лидерство след руската инвазия на Украйна


Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън  Джо Байдън Джо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 година в през вчерашния ден благодари на гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис  Кириакос Мицотакис Кириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 година за " моралното водачество " на страната му след началото на съветската инвазия на Украйна по време на диалог сред двамата в Белия дом, предадоха Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

Мицотакис е във Вашингтон, с цел да взе участие в честванията на 200-годишния празник от началото на Гръцката война за самостоятелност, по време на която страната му отвоюва своята самостоятелност от Османската империя. Тържественият миг обаче беше засенчен от най-тежките боеве на европейския континент от края на Втората международна война. " Сега ние дружно сме изправени пред предизвикването на съветската експанзия ", сподели Мицотакис при започване на срещата си с Байдън в Овалния кабинет. Премиерът добави, че двустранните връзки сред Съединени американски щати и Гърция са " на рекордно високи равнища ".

В миг, когато Европа се пробва да се откаже от съветската сила, Мицотакис стартира концепцията, че Гърция би могла да стане енергиен център, който би могъл да доставя Източна Европа с газ от югозападна Азия и Близкия изток. Очаква се, че нов водопровод от Гърция до България, издигнат и тестван по време на пандемията от КОВИД-19, и който по проект би трябвало да проработи през юни, ще придвижва огромни размери газ сред двете страни в двете направления за генериране на електричество, зареждане на индустрията и битово отопление. Новата газова връзка ще даде на България достъп до пристанища в Гърция, където се внася полутечен природен газ, и ще придвижва газ от Азърбайджан през нова тръбопроводна мрежа към Италия.

Срещата в Овалния кабинет с Байдън пристигна и откакто Гърция предходната седмица публично удължи с пет години двустранното си военно съглашение със Съединени американски щати, което разрешава на американските въоръжени сили да употребяват три бази в Гърция, както и да имат военноморско наличие на остров Крит.

В предаване по американската телевизия " Ем Ес Ен Би Си " Мицотакис изрази своята поддръжка за участието на Финландия и Швеция в НАТО и изрази оптимизъм, че Турция в последна сметка няма да попречи на двете северноевропейски страни да се причислят към алианса. " Това в действителност не е уместното време (молбата за) участие в НАТО на тези две страни да бъде употребена за спазаряване по други въпроси, за които някой може би се е сетил ", сподели Мицотакис. Той засяга спекулациите, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган би могъл да се възползва от случая, с цел да си завоюва отстъпки от администрацията на Байдън в продажби на оръжие или по други въпроси.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР