Президентът на САЩ Джо Байдън заяви днес, че светът обръща

...
Президентът на САЩ Джо Байдън заяви днес, че светът обръща
Коментари Харесай

Байдън: Светът се обръща към демокрацията

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи през днешния ден, че светът " обръща посоката " към свободите, до момента в който ръководеше втората среща на върха за демокрацията, отдадена на Китай и Русия.

В речта си в Белия дом пред най-вече виртуалната среща на 121 водачи Байдън публично разгласи ново финансиране в размер на 690 млн. $ в поддръжка на демокрацията по света.

" Вярвам, че това е определящото предизвикателство на нашата ера и през днешния ден можем да кажем с горделивост, че демокрациите по света стават все по-силни, а не по-слаби. Автокрациите по света стават все по-слаби, а не по-силни ", сподели Байдън.

" Благодарение на ангажираността на водачите..., събрали се през днешния ден, и на упоритостта на хората във всеки район на света, които изискват правата им да бъдат зачитани и гласовете им да бъдат чути, виждаме действителни индикатори и действителни индикации, че се обръщаме към по-добро ", съобщи Байдън на срещата на върха.

Байдън, който предложения осем водачи повече, в сравнение с встъпителната си среща на върха за демокрацията през 2021 година, цитира напъните на Ангола за създаване на самостоятелна правосъдна система и антикорупционните проекти на Доминиканската република и Хърватия, както и отхвърлянето на изборните резултати в Съединени американски щати през ноември от страна на последователите на Доналд Тръмп.

В последния си годишен отчет Freedom House, подкрепяната от Съединени американски щати изследователска група, установи, че през 2022 година демокрацията се е влошила на световно ниво, само че че има от ден на ден светли точки.

" Намираме се в повратен миг в историята, когато решенията, които вземаме през днешния ден, ще повлияят на хода на нашия свят през идващите няколко десетилетия ", сподели Байдън.

" Нашата работа е да продължим да надграждаме напредъка си, с цел да не стартираме още веднъж да се движим в неверна посока - да запазим инерцията. " /БГНЕС

Вашингтон / САЩ
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР