Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че рискът от ядрена

...
Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че рискът от ядрена
Коментари Харесай

Байдън предупреди за ядрен "Армагедон"

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че рискът от нуклеарна война е най-голям от пика на сдържането през 60-те години на ХХ век, като съобщи, че Русия може да се опита да употребява бомба против вражеските сили в Украйна.

В четвъртък, по време на благотворителна вечер за претендентите на Демократическата партия в Ню Йорк, Байдън се базира на древен текст, с цел да предизвести за евентуално нуклеарно заличаване, заявявайки, че възходящите военни дейности сред Русия, Украйна и Запада могат да ескалират до " Армагедон ".

" [За] първи път след Кубинската рецесия имаме директна опасност за потребление на нуклеарно оръжие, в случай че нещата продължат да се развиват по същия метод ", сподели президентът, явно визирайки войната, която към момента бушува в Източна Европа. " Не сме се сблъсквали с вероятността за Армагедон от времето на [президента на Съединени американски щати Джон Ф. ] Кенеди. "

По-нататък Байдън съобщи, че съветските военни сили " доста изостават " в Украйна, като сподели, че това може да увеличи залозите в спора и в последна сметка да докара до рисков скок на насилието, в случай че Москва изпадне в обезсърчение.

Въпреки страшните предизвестия на президента обаче прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер съобщи по-рано тази седмица, че формалните лица не са видели " никаква причина да поправяме личната си стратегическа нуклеарна позиция ", защото няма индикации, че Русия " се готви да употребява нуклеарни оръжия в близко бъдеще " В четвъртък представителят на Пентагона бригаден военачалник Пат Райдър повтори тези забележки, като съобщи пред кореспонденти, че Русия не е взела решение да употребява нуклеарни оръжия.

Въпреки това американски публични лица нееднократно са посочвали опцията за атомен удар по време на войната, както и за потребление на биологични или химически оръжия. Въпреки че Москва не е посочила признаци, че има намерение да употребява такива оръжия, съветският президент Владимир Путин съобщи в неотдавнашна тирада, че страната му разполага с " разнообразни средства за заличаване " и че не би се поколебал да ги употребява за отбрана на съветската територия. " Това не е блъф ", добави той.

Кубинската ракетна рецесия през 1962 година избухва, откакто Съветският съюз разполага в Куба нуклеарни муниции в отговор на сходна стъпка на Вашингтон в Турция. Обикновено се счита, че по време на траялата десетилетия Студена война Изтокът и Западът са били най-близо до пълноценна нуклеарна замяна, само че в последна сметка казусът е решен, откакто и двете страни се съгласяват да анулират разполагането на оръжия.

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР