Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че на конференцията на

...
Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че на конференцията на
Коментари Харесай

Джо Байдън: На КОП26 е постигнат исторически успех

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че на конференцията на Организация на обединените нации за климата в шотландския град Глазгоу е реализиран исторически триумф във връзка с провокациите, произлизащи от световното стопляне, съобщи Асошиейтед прес. Байдън изрази вяра за сходен триумф и във Вашингтон, където неговите законодателни ограничения са блокирани от междупартийни различия.

На конференция преди да се качи на самолета Еър Форс Уан, с цел да се завърне във Вашингтон, Байдън посочи напъните за понижаване на излъчванията на газ метан, за отбрана на горите, вложенията в нови технологии и плануваните средства за чиста енергийна инфраструктура.

" Не мога да се сетя за други два дни, в които е било реализирано повече за климата ", сподели американският президент.

Той похвали останалите международни водачи за работата им на конференцията на Организация на обединените нации, като означи, че те са дали " страховит образец за това какъв тип упоритост е нужна " за справяне с световното стопляне.

Президентът на Съединени американски щати съобщи обаче, че Китай, който създава най-вече парникови излъчвания, е направил огромна неточност с отсъствието на президента Си Цзинпин от форума. В този подтекст Байдън загатна и съветският президент Владимир Путин, добавя Франс прес.
Британският министър председател Борис Джонсън съобщи обаче, че почита решенията на Путин и Си Цзинпин да не дойдат за конференцията в Глазгоу. " Той (Си Цзинпин) не искаше да пристигна поради пандемията. Аз почитам това, обстановката е същата и с Владимир Путин ", сподели Джонсън на конференция след края на лидерската среща с присъединяване на над 120 държавни и държавни ръководители.

Борис Джонсън: КОП26 реализира " прочут прогрес "

Международната конференция в Глазгоу реализира от началото си " прочут прогрес ", сподели Борис Джонсън. В същото време домакинът на КОП26 прeдупреди против поддаването на " подправени очаквания ", съобщи Ройтерс.

" Трябва да внимаваме да не се поддадем на подправени очаквания и да не мислим по никакъв метод, че работата е свършена, тъй като това не е по този начин - имаме да извървим още доста дълъг път ", предизвести английският министър председател. В същото време той сподели, че на почналата в неделя двуседмична конференция в шотландския град е реализиран " прочут прогрес ", и се самоопредели като " внимателен оптимист ".

Джонсън употребява футболна терминология, като съобщи, че след двата дни на лидерската среща " вкарахме един или два гола, с цел да понижим изоставането си в резултата ". " Мисля, че можем да вкараме мача в продължения ", предвижда той.

В навечерието на КОП26 английският министър председател сподели, че човечеството " губи на полувремето с 1:5 " против климатичните промени.

Около 120 държавни и държавни ръководители участваха в лидерската част от форума. Предвидено е конференцията с присъединяване на делегации от близо 200 страни да продължи до 12 ноември.

Кристалина Георгиева прикани за по-бързо редуциране на парниковите излъчвания

Адаптирането към бързо влошаващите се последствия от климатичните промени ще изисква освен повече средства за инфраструктура, посеви и други системи, само че и доста по-бързо понижаване на парниковите излъчвания, съобщи ръководещият шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева в изявление за Фондация " Томсън Ройтерс ", обещано по време на конференцията в Глазгоу.

Увеличаващите се загуби на земя и приходи ще ускоряват миграцията, предизвести тя и добави, че хората ще пробват да доближат места, където ще имат повече сигурност.

" Климатичните бежанци към този момент са част от потока хора, който напуща Африка и бройките нарастват ", предизвести Кристалина Георгиева.

Но досега международните обещания за понижаване на излъчванията съставляват сред една трета и две трети от нужното за оставане под задачата от два градуса по Целзий на стопляне, което е по-малко амбициозната цел на Парижкото съглашение за климата от 2015 година, означи Кристалина Георгиева.

Това води до бързо възходящи разноски за акомодация към рисковите метеорологични феномени и по-високите равнища на международния океан, като Програмата на Организация на обединените нации за околната среда пресмята, че до 2030 година разрастващите се страни ще се нуждаят годишно от суми сред 140 и 300 милиарда $, с цел да се оправят с последствията. Най-малко 30 до 50 милиарда $ от тази сума е нужна единствено за Субсахарска Африка, съгласно изчисленията на МВФ.

Покачването на равнището на международния океан и наводненията към този момент костват 3,8 милиарда евро годишно на Западна Африка, а общите разноски на континента са от порядъка на 7-8 милиарда $ годишно, съобщи президентът на Африканската банка за развиване Акинвуми Адесина.
Това включва два милиарда $ вреди в Южна Африка от циклоните през последните години, както и загуба на милиони хектари посеви от скакалци и други последствия от наводненията в Източна Африка. Същевременно все по-голяма част от територията на Сахел се трансформира в пустиня, означи той.

Миналата година вложенията, свързани с климата, набъбнаха в международен проект с 50 %, само че към момента съставляват единствено четвърт от един % от общите капиталови фондове от 49 трилиона $, означи Георгиева. Приемането на по-добри стандарти в оповестяването на рисковете за финансовата непоклатимост, свързани с климата, ще бъде от основно значение, сподели Кристалина Георгиева и добави, че МВФ работи по въпроса дружно с други институции, като Организацията за икономическо съдействие и развиване.

Тя прикани всички страни да работят допустимо най-бързо за справяне с климатичните закани и да усилят напъните за понижаване на излъчванията.

" Богатите страни би трябвало да създадат повече, нововъзникващите пазари би трябвало да създадат повече, на бедните страни би трябвало да се помогне да създадат повече ", съобщи Кристалина Георгиева.

" Ако не поемем отговорност за нашата лична орис през това десетилетие, няма значение какъв брой са хубави проектите ни за 2050 година, тъй като те няма да се осъществят ", предизвести ръководещият шеф на Международния валутен фонд.

Надежда след песимистичното начало

Със покупко-продажбите за метана и обезлесяването климатичната конференция в Глазгоу предлага вяра след песимистичното начало, написа в. " Ню Йорк таймс ".

Световните водачи, събрали се в Глазгоу, реализираха съглашения за понижаване на излъчванията на метан и прекъсване на обезлесяването, давайки подтик на напъните за битка с климатичните промени. В същото време до края на конференцията предстоят още по-трудни договаряния, с цел да се намерят способи за отбягване на пагубно стопляне на планетата.

Байдън изразходва огромно количество изкопаеми горива в името на битката с климатичните промени, разяснява в. " Вашингтон таймс ". Президентът беше упрекнат в двуличие поради кортежа си от 85 автомобила, с които дойде за срещата на Г-20 в Рим през уикенда, а по-късно за кортежа си от 21 автомобила при пътуването му от Единбург до Глазгоу за конференцията за климата, акцентира изданието.

Според наличната информация антуражът на Байдън включвал четири самолета и един хеликоптер, което накара сенаторът Джон Барасо от комисията за силата и естествените запаси към Сената на Съединени американски щати да повдигне въпроси за въглеродния отпечатък на американското държавно управление. Републиканецът изпрати писма до висши държавни чиновници със питане какъв брой коства конференцията на данъкоплатците, каква е числеността на чиновниците от изпълнителната власт и съпътстващия личен състав, присъстващи на конференцията, и какво е въздействието от тяхното пътешестване от позиция на парниковите излъчвания.

Задръстване от частни самолети

Съобщава се, че конференцията е довела до " запушване " от частни самолети. По калкулации на английската преса над 400 неекологични частни самолета са докарали висши длъжностни лица и звезди за форума в Глазгоу. Някои от тях след това са се качили на лимузини, с цел да стигнат до мястото на конференцията.

В. " Дейли мейл " отбелязва, че по най-скромни сметки частните самолети, идващи за конференцията, биха изгорили общо 13 000 тона въглероден диоксид, което се равнява на потребяваното количество от над 1600 британци за цяла година.

Налагането на интернационална цена за въглеродните излъчвания може да понижи отделянето на парникови газове в световен проект с 12 %, а това да коства по-малко от 1 % от международния БВП, се споделя в отчет на Световния стопански конгрес и " ПрайсуотърхаусКупърс ", представен от в. " Гардиън ". Според отчета облагането на замърсяването би коствало по-малко от икономическите загуби, породени от последствията от климатична рецесия, показва изданието.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР