Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е сигурен, че

...
Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е сигурен, че
Коментари Харесай

Байдън иска среща със Си Цзинпин

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че е " сигурен ", че ще се срещне със Си Цзинпин през ноември, в случай че китайският водач реши да взе участие в срещата на Г-20, планувана на индонезийския курортен остров Бали.

" Ако той е там, съм сигурен, че ще се забележим ", сподели Байдън пред кореспонденти в Белия дом.

Байдън не се е срещал със Си, откогато стана президент през януари 2021 година, като ограничи контактите сред водачите на двете суперсили до поредност от телефонни и видеоразговори.

Напрежението нараства поради заканите на Китай към подкрепяния от Съединени американски щати Тайван и към момента нерешения търговски спор сред двете най-големи стопански системи в света.

Възможностите за осъществяване на среща на високо ниво обаче бяха лимитирани от световната пандемия от Ковид-19 и ограничението на интернационалните пътувания от страна на Си.

През август президентът на Индонезия Уидодо съобщи пред организация Блумбърг, че както Си, по този начин и президентът на Русия Владимир Путин ще участват на срещата на върха на Групата на 20-те, което също основава опция за първата среща Байдън-Путин откакто Москва нахлу в Украйна.

Белият дом към момента не е удостоверил детайлности за проектите за пътешестване на Байдън.

По време на последния им телефонен диалог, състоял се през юли, американски чиновник съобщи, че Байдън и Си са решили да " намерят взаимно задоволително време " за персонална скорошна среща./БГНЕС, АФП
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР