Президентът на САЩ Джо Байдъn заяви, че е провел хубава

...
Президентът на САЩ Джо Байдъn заяви, че е провел хубава
Коментари Харесай

Байдън заяви, че е провел хубава среща с китайския президент Си Цзинпин

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдъn съобщи, че е провел " хубава среща " с китайския държавен глава Си Цзинпин и изрази очакване онлайн диалогът им да бъде последван от взаимоотношение сред представители на двете страни в редица сфери, предадоха международните организации.

Сформирахме четири групи, ще съберем хора за взаимна работа по редица въпроси. Ще мога да опише повече през идващите две седмици, сподели Байдън.

Американският президент уточни, че политиката на администрацията му по отношение на Тайван остава без смяна.

" Изобщо няма да променим политиката си ", съобщи президентът.

На срещата Байдън и Си са се договорили да ревизират опцията за договаряния по въпроса за контрола върху въоръженията, сподели съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан по отношение на терзанията на Съединени американски щати от нуклеарните и ракетни стратегии на Китай.

Онлайн срещата бе най-забълбоченият диалог сред двамата водачи, откогато Байдън пое президентския пост през януари и продължи близо 3 часа и половина.

Какво (не)беше реализирано

Джо Байдън беше заставен да обясни двусмислено изявление за независимостта на Тайван на виртуалната си среща си с китайския си сътрудник Си Цзинпин през вчерашния ден, написа френският в. " Фигаро ".

По-рано Байдън бе декларирал, че Тайван е самостоятелен и " взема лични решения ". В отговор Си предизвести американския президент, че " си играе с огъня ". Байдън от своя страна разясни, че Вашингтон не предизвиква независимостта на острова и е желал да каже, че решенията за Тайван не се вземат от американската администрация. Той увери, че Съединени американски щати нямат желание да трансформират политиката си да признават единствено една китайска страна.

Байдън към този момент провокира проблеми през октомври, когато съобщи, че Съединени американски щати имат обвързване да защитят Тайван с военна мощ при положение на нахлуване от силите на Пекин, напомня в. " Фигаро ".

Продължилата над 3 часа виртуална среща сред държавните глави на Съединени американски щати и Китай приключи без пробив, отбелязва английският в. " Телеграф ".

Според съветника на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан, двамата водачи се познават добре от години, което е разрешило свободна и откровена полемика.

Тайван е една от многото тематики, обтягащи връзките сред Съединени американски щати и Китай. В последно време Пекин ускори военната си експанзия, пораждайки опасения от допустима инвазия на 24-милионният остров, ръководен от демократично определено държавно управление. Според някои специалисти обаче изказванията за сливане на Китай посредством мощ са единствено демонстративни, отбелязва английското издание.

Байдън е повдигнал и въпроса за нарушаванията на човешките права на уйгурите, смазването на демократичните митинги в Хонконг, военните провокации в Южнокитайско море и несправедливите търговски практики. Си е дал нормалния отговор на Пекин, призовавайки Вашингтон да не се меси в китайските вътрешни работи.

Преговорите демонстрираха какъв брой огромна е станала пропастта сред позициите на Съединени американски щати и Китай. И за двамата водачи би било мъчно да подхващат дейности, които може да се възприемат като отстъпки - изключително за Си, който счита да се кандидатира за невиждан трети мандат. Така че неналичието на значими съглашения евентуално не е изненада, отбелязва в. " Телеграф ".

На договарянията Байдън съобщи, че желае да избегне нежелателен спор с Китай, до момента в който Пекин уголемява нуклеарния си боеприпас. От своя страна Си поддържа концепцията за бъдещи диалози по тази тематика, показва в. " Вашингтон пост ". Вестникът отбелязва, че този диалог може да е сигнал за нова фаза във все по-обтегнатите връзки и да понижи заплахата от инцидентен спор, обвързван с Тайван.

Започването на публични договаряния за надзор над въоръженията, сходни на тези сред Съединени американски щати и Русия, обаче не е реалистична цел, считат американски представители. Причината е, че Пекин няма да одобри ограничавания върху нуклеарния си боеприпас, до момента в който не се приближи до паритет с арсенала на Вашингтон.

Възможно е Си просто да се пробва да насочи диалога към стратегическата непоклатимост, с цел да разсее Байдън от китайските нарушавания на човешките права. Целта може да е екипът на американския президент да бъде замесен в серия от полемики, неводещи до на никое място, което Пекин постоянно е правил в предишното. Помощници на американския президент обаче одобриха изказването на китайския държавен глава като положително, отбелязва в. " Вашингтон пост ".

Въпреки предишните неуспехи да се основат проекти за отбягване на рецесии, сега Си може да е по-склонен да насърчи договаряния за стратегическата непоклатимост - тъй като, също като Байдън, той желае да се концентрира върху вътрешни проблеми. Освен това китайският водач може да е смутен от възходящото въздействие на въоръжените сили в страната, в миг на засилен националистически напредък, позволяват американски представители.

Взаимни облекчения за публицистите

Китай и Съединени американски щати се споразумяха взаимно да облекчат рестриктивните мерки за публицистите от едната и другата страна на фона на прочут спад на напрежението сред двете страни, съобщи Асошиейтед прес.

Англоезичният китайски официоз " Чайна дейли " заяви, че съглашението е реализирано преди вчерашната виртуална среща сред китайския водач Си Цзинпин и американския президент Джо Байдън.

Съгласно договореностите Съединени американски щати ще издават едногодишни визи за неведнъж влизане за китайските публицисти и неотложно ще стартират процедура за споразумяване на въпроса за студентския статут, показва вестникът. Китай ще отговори реципрочно с равноправно отношение към американските публицисти, незабавно щом ограниченията на Съединени американски щати влязат в сила; и двете страни ще издават журналистически визи за нови претенденти " въз основа на съответното законодателство и разпореждания ", се отбелязва в известието.

Снощи американският Държавен департамент заяви за АП, че Китай е поел ангажимент да издаде визи за група кореспонденти от Съединени американски щати, " при изискване че дават отговор на условията по всички използвани закони и разпореждания ".

" Ще продължим да издаваме визи и на (китайски) публицисти, които по принцип имат право на виза според американското законодателство ", уточни американското външнополитическо ведомство.

Пекин се е заел също да удължи периода на визите за американските публицисти - от 90 дни в този момент на една година.

" На реципрочна основа ние се ангажираме да увеличим на една година валидността на визите за Съединени американски щати, издавани за публицисти от Китай ", съобщи Държавният департамент.

Двете страни ще дават също визи за неведнъж влизане, допълниха оттова.

Ограниченията за публицистите от повече от година провокират напрежение в двустранните връзки, откакто Съединени американски щати понижиха броя на визите, издавани за публицисти от китайските държавни медии, а от останалите, които въпреки всичко имаха право да работят в Съединени американски щати, започнаха да изискват да се записват като непознати сътрудници.

Китай реагира, като изгони публицисти, работещи за американски издания, и съществено стегна изискванията за тези публицисти от Съединени американски щати, които останаха да работят на негова територия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР