Президентът на САЩ Джо Байдън засилва битката си срещу високите

...
Президентът на САЩ Джо Байдън засилва битката си срещу високите
Коментари Харесай

САЩ ще освободят стратегически петролни резерви, за да намалят цените

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън ускорява борбата си против високите цени на бензина, като отваря кранчетата на запасите на страната и подтиква неохотните петролни компании да ускорят сондажите, до момента в който Белият дом показва редица проекти за понижаване на цените при зареждане на гориво, написа Политико .

Въпросът е дали нещо от това ще проработи.

 

В миг, когато цените на бензина на дребно в страната надхвърляха 4,20 $ за галон, Байдън разгласи масирано освобождение на 180 млн. барела недопечен нефт от стратегическите петролни запаси - по един милион барела дневно в продължение на шест месеца - с цел да се облекчи напрежението на пазара, което се задълбочи с нахлуването на Русия в Украйна. Пускането е третото за последните пет месеца и ще бъде най-голямото количество, което държавното управление на Съединени американски щати в миналото е инжектирало на пазара, възлизащо на към 5% от дневното търсене.

 

" Имаме рецесия с цените на горивата в бензиностанциите ", сподели Байдън на конференция. Въпреки че е мъчно да се дефинира количествено въздействието на новото освобождение на нефт върху цените, Байдън съобщи, че то може да смъкна от 10 до 35 цента от цената на галон бензин, само че не и за няколко дни или седмици, до момента в който новите доставки се разпространят на пазара.

 

 

Петролните пазари реагираха бързо, когато се появи новината за освобождението на нефт. Фючърсите на суровия нефт в Съединени американски щати поевтиняха с повече от 7 $ и паднаха до към 100 $ за барел, което е много под скорошния връх от 124 $, доближат при започване на месеца. Не е ясно дали цените ще продължат този спад или резултатът ще бъде краткотраен, както беше при предходните две пускания на суровия нефт.

Рейчъл Зиемба, старши теоретичен помощник в Центъра за нова американска сигурност, мозъчен концерн, който се занимава с въпросите на националната сигурност, съобщи, че Байдън и демократите от Конгреса обезверено пробват всичко, което може да намали цените в кратковременен проект, до момента в който се откри дълготрайно решение.

" Това е опит за печелене на време, за смяна на описа ", споделя Зиемба за освобождението на петрола. " Това е сложен баланс. Няма доста положителни благоприятни условия. "

 

 

Скъпият бензин е тормозил няколко предходни жители на Белия дом, които считат, че няма какво да се направи, с цел да се понижат бързо цените.

Но освобождението на суровината не е единственото нещо, за което Байдън и демократите упорстват, с цел да се опитат да успокоят гнева на водачите. Байдън упрекна петролните компании за бавната им реакция на разтърсванията на енергийния пазар и прикани Конгреса да глоби петролните компании, които не правят сондажи във федералните земи, които към този момент са наели. Освен това администрацията желае да анулира наредбите, с цел да разреши смесването на повече етанол с бензин.

Байдън също по този начин разгласи, че ще употребява военновременни ограничения, с цел да се опита да усили локалното произвеждане на значими минерали, употребявани в батериите за електрически транспортни средства, вместо да продължава да ги внася от страни като Русия и Китай. Това е част от напъните му за отвод от изкопаемите горива, само че ще отнеме години, до момента в който се реализира, разяснява Политико.

 

 

Администрацията се пробва да накара страните от ОПЕК в Близкия изток да усилят личното си произвеждане на нефт - ход, който провокира насмешки от страна на републиканците, които се пробват да обвинят политиките на Байдън в региона на изменението на климата за високите цени на силата и го упрекват, че избира непознати, от време на време враждебни, режими за доставки пред американския нефт.

Демократите приветстваха освобождението на суровия нефт, само че не бяха склонни да предвиждат триумфа му.

" Ще реши ли изцяло казуса? Не. Ще помогне ли? Да. Колко ще помогне? Няма по какъв начин да знаем тъкмо, само че това е стъпка в вярната посока ", съобщи сенаторът Ричард Блументал (окръг Кон), като добави, че " в последна сметка решението е по-малко взаимозависимост от диктатори, повече взаимозависимост от възобновими енергийни източници, само че в кратковременен проект би трябвало да се съблюдават законите на търсенето и предлагането ".

Независимият сенатор от щата Мейн Ангъс Кинг означи, че огромният размер на освобождението може да го направи по-успешно от предходните старания.

 
" Цените се дефинират от предлагането, а то не е нищожно допълнение към предлагането. Така че, в композиция с други неща, това може да проработи ", споделя той.

Байдън добави, че единственото дълготрайно решение е Конгресът да одобри законодателство, което да усили финансирането на възобновимата сила и производството на електрически транспортни средства - ограничения, които срещат трудности измежду умерените среди в личната му партия. Той също по този начин посочи работата на администрацията си за повишение на стандартите за успеваемост на горивата до 49 благи на галон.

" Знам, че цените на бензина са мъчителни ", сподели Байдън. " Разбирам. Моите проекти ще оказват помощ да облекчим тази болежка през днешния ден и да се предпазим от нея на следващия ден. "

 

Междувременно демократите в Конгреса предложиха хрумвания като възбрана на износа на нефт и краткотрайно прекъсване на федералните налози върху бензина. Тези проекти към този момент не са осъществени, само че демонстрират какъв брой обезверено партията се пробва да облекчи болката, която потребителите изпитват, когато виждат табелите на бензиностанциите - единственият съвсем повсеместен знак за инфлацията, който доста американци виждат всекидневно.

 

 

 

 

 Снимка: Политико, Win McNamee/Getty Images 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР