Президентът на САЩ Джо Байдън заплаши да наложи опустошителни санкции

...
Президентът на САЩ Джо Байдън заплаши да наложи опустошителни санкции
Коментари Харесай

Американски компании предупреждават Байдън да внимава със санкциите срещу Русия

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън заплаши да наложи опустошителни наказания на Русия, в случай че тя нахлуе в Украйна, само че някои огромни компании и бизнес групи в Америка упорстват Белия дом и законодателите да бъдат деликатни, написа Reuters.

Търговска група, представляваща Chevron, General Electric и други огромни американски корпорации, които вършат бизнес в Русия, моли Белия дом да обмисли метод, с който да разреши на фирмите да извършват договорните си отговорности и да помислят за изключването на някои артикули от санкционните описи. В същото време огромните енергийни компании упорстват Конгреса да ограничи техния обсег и времеви рамки.

Администрацията на Байдън и Конгресът би трябвало да „ дефинират детайлностите, ако би трябвало да изпълнят опасността за наказания “, сподели Джейк Колвин, президент на Националния съвет за външна търговия, пред Reuters в понеделник.

„ Тези детайлности би трябвало да включват разглеждане на безвредни пристанища или преходни интервали, с цел да разрешат на фирмите да изпълнят съществуващите контракти и отговорности, както и обособяване на животоспасяващи медикаменти и други филантропични съображения, съответстващи на дългогодишната политика на Съединени американски щати “, сподели Колвин.

Енергийните компании също се обърнаха непосредствено към американските законодатели, с цел да упорстват за интервал на „ изстудяване “ или „ затихване “, тъй че активите им да не бъдат иззети, в случай че не са в положение да изпълнят бизнес споразуменията в Русия, съобщи пред Reuters помощник на Конгреса.

Американският петролен институт, най-голямата американска лобистка организация за сондажи за петрол и газ, разиска глобите против Русия с офисите на Конгреса. „ Санкциите би трябвало да бъдат допустимо най-целенасочени, с цел да лимитират евентуалната щета за конкурентоспособността на американските компании “, сподели представител на API.

Санкциите за експорт нормално се вкарват поетапно, като се дава време на фирмите да прекратят съществуващия си бизнес или да обезпечат идване на доставки, сподели Уилям Райнш, някогашен почитан чиновник на Министерството на търговията на Съединени американски щати.

Но в този случай глобите евентуално ще бъдат приложени ненадейно, в разгара на рецесия, което ще направи интервалът на „ преустановяване “ по-труден за обезпечаване, сподели той.

В предишното Министерството на финансите на Съединени американски щати е предоставило някои ограничения за намаляване на финансовите наказания, като да вземем за пример даване на лицензи, защитаващи подателите на филантропична помощ и потоци от персонални парични преводи към Афганистан макар глобите против ръководещите талибани.

Служител на Министерството на финансите на Съединени американски щати отхвърли да разяснява сходни ограничения във връзка с евентуални наказания против Русия, само че добави: „ Готови сме да нанесем съществени разноски за съветската стопанска система, като в същото време сведем до най-малко нежеланите феномени “.

Петролните компании усетиха последствията от глобите на Съединени американски щати в някои от най-скъпите сондажни интервенции на Русия в продължение на години, откакто Русия причисли Крим през 2014 година.

Biden and Putin`s Ukraine Crisis Gets Personal as the U.S. Tries to Deter Russian Invasion

Мерките принудиха Exxon Mobil да напусне съветската Арктика и постави завършек на съдействието на компанията с съветската държавна петролна компания Роснефт, с която тя подписа договорка за 3,2 милиарда $ през 2011 година за развиване на района.

Exxon твърди, че глобите, които забавиха работата по огромно изобретение в Карско море над Арктическия кръг, незаслужено са санкционирали американски компании, като в същото време са разрешили на задгранични компании да работят в страната, един от най-големите производители на нефт в света.

Санкциите от 2014 година удариха най-лесните цели в съветските високотехнологични планове за изследване за петрол и газ в Арктика, сибирски шисти и дълбоководни залежи.

Новите наказания биха могли да бъдат по-широки, само че също по този начин сложни за осъществяване без вреди за западните компании.

Една допустима мярка за „ безвредно пристанище “ може да отбрани фирмите от правна отговорност за нарушавания на глобите, в случай че бъдат изпълнени избрани условия, сподели Райнш, като да вземем за пример проявление, че пратка е отишла в глобената страна без позволение, може би от трета страна.

Exxon не отговори незабавно на искане за коментар по отношение на лобирането, което прави във връзка с евентуалните наказания против Русия.

Говорител на Търговската камара на Съединени американски щати, най-голямата лобистка група за американския бизнес, отхвърли да разяснява тематиката.

Търговията със артикули и услуги на Съединени американски щати с Русия възлиза на почти 34,9 милиарда $ през 2019 година, съгласно офиса на комерсиалния представител на Съединени американски щати.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР