Президентът на САЩ Джо Байдън в събота обяви връщането на

...
Президентът на САЩ Джо Байдън в събота обяви връщането на
Коментари Харесай

Венецуела освобождава от 7 американци след години затвор

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън в събота разгласи връщането на седем американци, които съгласно него са били непозволено арестувани във Венецуела в продължение на " години ", заяви CNN.

" Днес, след години на непозволено задържане във Венецуела, ние връщаме вкъщи Хорхе Толедо, Томеу Вадел, Алирио Самбрано, Хосе Луис Самбрано, Хосе Перейра, Матю Хийт и Осман Хан. Тези хора скоро ще се съберат още веднъж със фамилиите си и назад в обятията на обичаните си хора, където им е мястото ", сподели президентът в изказване.

Вадел, Толедо, Хосе Луис Самбрано, Алирио Самбрано и Перейра са петима от шестимата американски петролни ръководители, известни като " CITGO 6 ", задържани във Венецуела преди повече от четири години. Двама американци, които бяха арестувани там, в това число един от CITGO 6, бяха освободени през март след визитата на двама висши държавни чиновници на Съединени американски щати в Каракас. Хийт, деец от морската пехота, беше арестуван през септември 2020 година Хан е арестуван от януари 2022 година
 Венецуела отбрани правото си да задържа американски жители
Венецуела отбрани правото си да задържа американски жители

По мотив на двугодишното отнемане от независимост на деец от морската пехота

Байдън сподели, че седемте американци ще се съберат със фамилиите си " скоро ", до момента в който благодари на членовете на неговата администрация, работещи за освобождението им.

" За всички фамилии, които към момента страдат и са разграничени от своите близки, които са непозволено арестувани - знайте, че ние оставаме отдадени на обезпечаването на тяхното освобождение ", сподели той.

Освобождаването им идва месеци откакто държавна делегация на Съединени американски щати безшумно пътува до Венецуела през юни " за полемики по отношение на благосъстоянието и сигурността на жителите на Съединени американски щати във Венецуела ", сподели тогава представител на Държавния департамент пред CNN.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън приветства освобождението на седемте арестувани и поздрави личния състав на Държавния департамент за " неуморните им старания за реализиране на този резултат ".

" Въпреки че честваме освобождението на тези жители на Съединени американски щати от Венецуела, към момента имаме още работа. Безопасността и сигурността на американците по света е моят най-голям приоритет като държавен секретар и ние ще продължим да настояваме за освобождението на всички жители на Съединени американски щати, непозволено арестувани в чужбина ", сподели той в изказване.

Припомняме, че на 12 септември държавното управление на Венецуела отбрани задържането на жители на Съединените щати. Каракас отхвърли по-ранно изказване на Държавния департамент, отбелязващо двугодишното отнемане от независимост на деец от морската пехота.

Правителството на президента Николас Мадуро съобщи в изказване, че ще продължи да ползва своите закони и повтори за каналите, открити със Съединени американски щати " в търсене на съгласие по въпроси ", свързани с техните двустранни връзки.

Коментарът на държавното управление пристигна ден, откакто Държавният департамент съобщи, че ще продължи да оказва напън върху Мадуро " за незабавното и абсолютно освобождение " на Матю Хийт и други жители на Съединени американски щати, които счита за непозволено арестувани във Венецуела.

Най-малко 10 мъже, в това число петима петролни ръководители и трима ветерани, са арестувани във Венецуела. Служители на Организация на обединените нации от дълго време се оплакват от неналичието на самостоятелност на венецуелските съдии и прокурори и от изискванията в заведението, където са държани няколко американци.

През март държавното управление на Мадуро освободи двама американци след изненадващо пътешестване до столицата на Венецуела, Каракас, от високопоставени чиновници на Белия дом и Държавния департамент. Последвалото пътешестване през юни не докара до освобождение на нито един арестуван.

През юли Държавният департамент издаде съвет, предупреждаващ американците да заобикалят всевъзможни пътувания до Венецуела заради риска от непозволени арестувания и закани от противозаконни въоръжени групировки, изключително по порестите граници на страната.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР