Президентът на САЩ Джо Байдън в петък, по време на

...
Президентът на САЩ Джо Байдън в петък, по време на
Коментари Харесай

Байдън оповести датата на руската инвазия в Украйна

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън в петък, по време на диалог с водачите на съюзнически страни посредством видеоконферентна връзка, съобщи, че Русия може да нападна Украйна на 16 февруари, съгласно материала на американското издание Politico.

В диалога участваха водачите на Англия, Германия, Италия, Канада, Полша, Румъния и Франция, както и генералният секретар на НАТО и ръководителят на Европейската комисия. Според вестника Вашингтон е споделил на съдружниците, че, както считат Съединени американски щати, " нашествието " може да бъде предшествана от ракетни удари и хакерски атаки. Един от източниците на изданието изрази мнение, че наличието на диалога демонстрира „ неизбежността “ на хакерските атаки, а другият назова съответните разследващи данни „ съответни и притеснителни “, оповестява ТАСС.

На собствен ред неназован английски чиновник сподели пред изданието, че Лондон има „ друго пояснение на разследващите данни “ за 16 февруари. Европейските източници на изданието реагираха с още по-голям песимизъм. Така един посланик заяви, че Европейски Съюз „ към момента отхвърля да има вяра в това “. „ Това ще бъде такава неточност <…>. Войната коства скъпо “, сподели той. В същото време чиновник на една от източноевропейските страни означи, че е „ мъчно да се каже “ какъв брой неизбежна е „ нашествието “. „ Основната концепция е да сме подготвени със наказания <…>. Координацията и единството са основни “, добави той.

В същото време самото издание признава, че данните от разузнаването за 16 февруари към момента може да са „ сурови “ и не съставляват обща оценка на обстановката от управляващите на Съединени американски щати.

В петък журналистът на PBS Ник Шифрин туитира, че съгласно неназовани чиновници в администрацията на Съединени американски щати, съветската " инвазия " в Украйна ще стартира идната седмица. Помощникът на президента на Съединени американски щати по национална сигурност Джейк Съливан в същия ден означи, че материалът на PBS не отразява данните, с които разполага американската администрация. „ Нашето мнение е, че не имаме вяра, че [Русия] е взела дефинитивно решение “, сподели той.

Вчера съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан съобщи, че Русия може да стартира „ инвазия “ в Украйна по време на Олимпийските игри в Пекин. В същия ден президентът на Съединените щати Джо Байдън прикани американците неотложно да изоставен Украйна, като акцентира, че всеки американец в Украйна би трябвало да напусне в границите на 24-48 часа.

На 26 януари посолството на Съединени американски щати в Киев прикани американските жители да обмислят напускането на Украйна „ в този момент “ заради непредвидимата обстановка със сигурността. Два дни по-късно Държавният департамент на Съединени американски щати подреди на фамилиите на чиновниците на американското посолство в Киев да изоставен Украйна, а също по този начин позволи на част от чиновниците на дипломатическата задача да създадат това непринудено. В същото време Държавният департамент съобщи, че посолството на Съединени американски щати в Украйна ще продължи да работи. Държавният департамент също по този начин предизвести, че в случай че напрежението ескалира в Украйна, Съединени американски щати няма да могат да изтеглят американски жители, жителите на Съединени американски щати би трябвало да обмислят евакуацията си с цивилен полети.

В същото време държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен по време на тирада в Държавния департамент съобщи, че рекомендацията към американските жители да изоставен Украйна не значи, че администрацията на Джо Байдън е уверена, че Русия ще стартира хипотетичната „ инвазия “. Президентът на Украйна Владимир Зеленски, по време на диалог с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, назова рекомендациите на Държавния департамент на Съединени американски щати „ прекомерна реакция “. По-късно Зеленски не изключи, че Вашингтон може целеустремено да преувеличи „ опасността “.

Русия неведнъж отхвърля подправените оценки на Съединени американски щати за подготовката на инвазия в Украйна. Москва твърди, че Съединени американски щати са създали проект за специфична интервенция за утежняване на обстановката към Украйна и упрекват Русия за това. От Кремъл обясниха, че осведомителното напрежение към придвижването на съветските войски през негова територия се нагнетява, с цел да се демонизира Русия и да се нарежда като „ агресор “. Външният министър Сергей Лавров упрекна Съединени американски щати, че провокират военна нервност покрай границите на Русия.

Руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че Западът е във военна полуда, говорейки за желанието да " накаже " Русия за хипотетично плануваната " офанзива " против Украйна. В същото време той увери, че Русия е подготвена за всевъзможни развития в областта на сигурността. Руското външно министерство акцентира, че Русия няма да нападна никого, като назова неприемлива даже концепцията за война сред нашите нации.

Превод: ПИ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР