Президентът на САЩ Джо Байдън смята, че той и републиканците

...
Президентът на САЩ Джо Байдън смята, че той и републиканците
Коментари Харесай

Байдън и републиканците са близо до споразумение за тавана на държавния дълг

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън счита, че той и републиканците в Конгреса са покрай постигането на съглашение за повишението на тавана на държавния дълг, с цел да се избегне изпадането на Съединени американски щати в неспособност да обслужват задълженията си. Американският водач чака до среднощ локално време да има изясненост по въпроса, предадоха организациите.

„ Що се отнася до повишението на дълговия таван, всичко наподобява добре. Доста оптимистично съм надъхан “, сподели той, представен от пресслужбата си. " Надявам се до среднощ да разберем ще можем ли да реализираме договореност. “
По думите на Байдън съглашението е " доста близо ".

Министърът на финансите Джанет Йелън поправя датата, на която Съединени американски щати ще изпаднат в некадърност да обслужват задълженията си, в случай че таванът не бъде нараснал. Според новото очакване на ведомството ѝ това ще бъде 5 юни, а не 1 юни, както беше оповестено преди този момент.

Ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева разкритикува остро Съединени американски щати за бавенето в постигането на съглашение по въпроса за дълговия таван безусловно до последния миг и съпостави разногласието сред политиците във Вашингтон с приказката за Пепеляшка.

Стабилността на международната финансова система е застрашена, предизвести шефът на МВФ. Тя изрази неодобрение от воденето на политическите договаряния в Съединени американски щати в „ 12-ия час “.

„ Всички сме чели приказката за Пепеляшка и по какъв начин тя трябвало да си потегля от бала тъкмо в среднощ. И ние се намираме в този миг “, сподели Георгиева пред кореспонденти във Вашингтон. „ Така че, извинете, само че може ли да решим този въпрос, преди каляската ни да се е трансформирала в тиква? Не е единствено загубата на пантофката това, от което сме застрашени. “

Демократи и републиканци към този момент седмици наред водят тежки кръгове договаряния, на които спорят за повишението на дълговия таван. Това стана, откакто през януари Съединени американски щати превишиха законово открития предел на дълга от 31,4 трилиона $. Причината за разногласието е, че контролиращите Камарата на представителите републиканци поначало са съгласни да бъде нараснал дълговият таван, само че слагат като изискване това да стане в подмяна на доста понижаване на бюджетните разноски - нещо, на което държавното управление на Байдън и демократите гледат с принуда.

Изпадане на Съединени американски щати в неспособност да обслужват задълженията си може да има пагубни последствия за международната стопанска система, предизвестяват множеството специалисти.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР