Президентът на САЩ Джо Байдън ще се срещне с китайския

...
Президентът на САЩ Джо Байдън ще се срещне с китайския
Коментари Харесай

Китайският президент Си ще се срещне с Байдън: Какъв е дневният ред, ще бъде ли обсъдена войната в Газа?

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън ще се срещне с китайския си сътрудник Си Дзинпин в сряда в коридорите на Азиатско-тихоокеанското икономическо съдействие (АТИС) конференция в Сан Франциско, като се чака сигурността и търговията да преобладават в дневния ред.

Дългоочакваната среща сред Байдън и Си, първата откогато се срещнаха в Индонезия предходната година, идва на фона на геополитическото напрежение към израелската война против Газа и продължаващата война Украйна-Русия. Китай и Съединените щати се разграничават във връзка с двете войни, като Пекин се разгласи срещу жертвите на цивилното население в Газа и отхвърли да застане на страната на Съединени американски щати против съветския президент Владимир Путин.

Продължете четене

лист от 4 детайла. Китайският аероплан се приближава рисково до американския бомбардировач над Южнокитайско море: Съединени американски щати Очаква се Байдън и Си да се срещнат идващия месец след срещи на високо равнище сред Съединени американски щати и Китай Съединени американски щати гледат по-положително защото Китай потъва в утвърждение, демонстрира изследване Съединени американски щати и Китай се нуждаят от „ здрави стопански връзки “, споделя Йелън завършек на списъка

Двустранните им връзки се сринаха при някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп, който отприщи тарифна война поради големи търговски дефицити в интерес на Китай. Изглежда Байдън значително е следвал политиката на Тръмп, защото администрацията му наложи ограничавания върху китайските софтуерни компании.

И в случай че комерсиалната война продължи, това ще засегне световните вериги за доставки, защото двете страни създават почти 40 % от международните артикули и услуги.

Ето какво би трябвало да знаете за главния дневен ред на срещата и дали Байдън ще предприеме дейности за стабилизиране на връзките.

Кога китайският Си идва в Съединени американски щати?

Китайският президент дойде в Съединени американски щати във вторник при първото си пътешестване от шест години.

Двамата водачи ще се съберат за полемика в сряда, съгласно Държавния департамент на Съединени американски щати. Очаква се те да се срещнат към 11 сутринта локално време (19:00 GMT).

Какво има в дневния ред на срещата Байдън-Си?

Милитаризацията на Южнокитайско море, въпросът за Тайван и комерсиалните различия сред двете най-големи стопански системи в света ще бъдат част от дневния ред дружно с опасенията на Съединени американски щати по отношение на китайското наблюдаване и контрабандата на фентанил.

Съединени американски щати застанаха зад районните си съдружници, които се опасяват от военната агресия на Китай в Южнокитайско море. Това раздразни Пекин, който споделя, че Вашингтон се пробва да ограничи военната си мощност.

Двете страни са в спор, изключително за Тайван, самоуправляващ се остров, който Китай се стреми да поеме контрола. Пекин се притеснява, че Вашингтон може да промени обичайна си „ политика за един Китай “, съгласно която Съединени американски щати признават Китай.

Вашингтон няма дипломатически връзки с Тайван, само че доставя оръжия като част от политиката си за отбрана на сигурността на острова. Тайван също е основен бизнес сътрудник за Съединени американски щати като главен снабдител на микрочипове.

Съединени американски щати също по този начин ще се стремят да сключат договорка за обновяване на връзката сред военните, която Китай спря предишния август, откакто някогашният ръководител на Камарата на представителите Нанси Пелоси посети Тайван. Китай съобщи, че визитата е подкопало суверенитета му над самоуправляващия се остров, който Пекин твърди, че е негова територия.

Военните дейности в Южнокитайско море може да дадат подтик за връщане към тези канали за връзка, сподели Пол Триоло, старши вицепрезидент в групата за комерсиално покровителство Dentons Global Advisors, по-рано известна като Albright Stonebridge Group.

Триоло, който се концентрира върху Китай, сподели, че ще бъдат положени старания за деескалация на войните Израел-Газа и Русия-Украйна и попречване на районно разширение на спора в Близкия изток.

Какво се стреми да реализира Байдън?

Няколко основни тематики белязаха опасенията на Съединени американски щати по отношение на Китай през последните няколко месеца: рецесията с фентанила, търговията с полупроводници, наблюдението и военната агресия на Китай в Южнокитайско море.

Байдън ще се срещне със Си за първи път след епизода с балони за „ наблюдаване “ през февруари. Съединени американски щати смъкнаха балоните, потвърждавайки, че Китай ги употребява за събиране на разследваща информация. Китай отхвърли балоните да са били за задачите на наблюдението. Въпреки това в Съединени американски щати и техните западни съдружници има възходящо съмнение против китайските софтуерни компании. Вашингтон упрекна китайски компании като TikTok и Huawei в шпионаж.

„ Длъжностните лица на Съединени американски щати са подготвени да омаловажат концепцията, че срещата ще докара до огромни пробиви по всички сложни въпроси, които не престават да оказват напън върху връзките “, сподели Триоло.

Анализатори споделят, че Байдън може да не вдигне рестриктивните мерки върху китайските компании за чипове, защото Вашингтон счита, че рестриктивните мерки са ориентирани към технологии с военни приложения, а не към изпитание да се ограничи напредъкът на Китай.

Байдън обаче ще упорства за пътища за съдействие при доставката на химикали, употребявани за производството на фентанил – пристрастяващото лекарство, което е в центъра на рецесията с опиоидите в Съединени американски щати. Вашингтон упрекна Пекин, че не съумява да управлява доставките на прекурсори на фентанил. Миналия месец администрацията на Байдън ускори глобите против китайски компании, за които твърди, че са забъркани в противозаконна търговия с лекарството.

Една година преди изборите Байдън евентуално ще работи внимателно, защото съперниците му ще изследват деликатно покупко-продажбите му с Китай, които Републиканската партия вижда като най-голямата опасност за Съединени американски щати. Експертите споделят, че американският президент би желал да облекчи напрежението сред Съединени американски щати и Китай, без да наподобява прекомерно мек към Пекин.

Какво се стреми да реализира Си?

Избирайки да се срещне с Байдън в Сан Франциско в коридорите на значима икономическа среща на върха вместо фотография в Белия дом, Си наподобява демонстрира, че стопанската система е преди всичко в неговия дневен ред.

Си е подложен на напън да съживи китайската стопанска система след години на спрян напредък. Годишният конгрес на APEC с присъединяване на 21 азиатски страни предлага благоприятни условия за търговия и вложения на китайски компании.

Очаква се китайският водач да потърси уверения от Байдън да не признава Тайван. Задълбочаването на връзките на Съединени американски щати с Тайван разгневи Китай. Той изрази възмущението си след визитата на Пелоси в Тайван през 2022 година, както и след междинното прекъсване на тайванския вицепрезидент Уилям Лай в Съединени американски щати през август.

Прегледи от Центъра за стратегически и интернационалните проучвания (CSIS) и института Брукингс допускат, че Си ще подтикне Байдън да направи някаква форма на обществен коментар, който не поддържа независимостта на Тайван или която и да е политическа партия, до момента в който територията на острова се приготвя за национални избори през януари.

Външното министерство на Китай също засегна своите упования за срещата, като сподели в изказване: „ Двамата президенти ще имат задълбочена връзка по въпроси от стратегическо, всеобхватно и фундаментално значение при оформянето на китайско-американските връзки и главните въпроси, засягащи света мир и развиване. “

Какво можем да чакаме от срещата?

Двамата водачи няма да чакат фундаментално да пренастроят връзките си, а да избегнат спора, да намерят области на съдействие и да възстановят постоянните полемики в кабинета и на работно равнище, които се натрупваха през последните месеци, сподели Триоло.

Срещите сред китайски и американски публични лица през последните няколко месеца също поставиха основите за по-приятелски диалог сред Си и Байдън сега, споделиха представители на CSIS на брифинг за пресата на 7 ноември.

Ще окажат ли въздействие идните избори в Съединени американски щати върху срещата?

На фона на пресметнатите старания за възобновяване на двустранните връзки, идните избори в Съединени американски щати и Тайван също внасят неустановеност в съдействието на Байдън и Си.

В Тайван ще се проведат избори единствено след два месеца, до момента в който американските гласоподаватели ще отидат до урните през ноември 2024 година

Както Пекин, по този начин и Вашингтон ще наблюдават от близко изборите в Тайван. Настоящият вицепрезидент, който е водещият претендент в изборите, е разгласен за „ сепаратист “ от Пекин. Опозиционният претендент от партията Гоминдан (КМТ), която обичайно поддържа по-добрите връзки с Китай, се кандидатира на трето място, съгласно изследване.

Тайванският софтуерен колос Foxconn, главен снабдител на Apple, е изправен пред данъчно следствие в Китай. Анализаторите споделят, че този ход може да е резултат от това, че създателят на компанията Тери Гоу се включи в борбата за президентските избори като самостоятелен претендент.

Ще обсъдят ли Байдън и Си войната Израел-Газа?

Настоящата война сред Израел и Газа и войната Русия-Украйна евентуално ще бъдат на дневен ред. Докато Съединени американски щати са намерено срещу Русия, Китай не е осъдил нахлуването на Москва в Украйна.

Съединени американски щати също твърдо застанаха на страната на Израел, като призоваваха единствено за „ филантропични паузи “ във войната си против Газа, до момента в който Китай акцентира палестинските недоволства и прикани за преустановяване на огъня на фона на възходящия брой на жертвите.

Байдън може да потърси китайска помощ, с цел да накара своя съдружник Техеран да управлява подставени лица като Хизбула от предизвикателство на борба сред Иран и Израел. Въпреки това натискът за китайско присъединяване може да остане стеснен, до момента в който не бъдат направени проекти за Газа след спора, съгласно Triolo.

„ Пекин няма богат опит в дипломацията в Близкия изток и най-малко на този стадий наподобява малко евентуално Съединени американски щати да търсят по-активна и сътрудничеща роля за Китай “, сподели той.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР