Президентът на САЩ Джо Байдън ще откаже поканата да присъства

...
Президентът на САЩ Джо Байдън ще откаже поканата да присъства
Коментари Харесай

Джо Байдън отказа да присъства на коронацията на Чарлз III

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън ще откаже поканата да участва на коронацията на краля на Англия Чарлз III в Лондон през месец май. Вместо него на церемонията може да участва първата дама на Съединени американски щати Джил Байдън, оповестява The ​​Daily Telegraph, базирайки се на свои източници.

Основната причина за това е, че пътуванията в чужбина са доста изтощителни за 80-годишния американски президент, по отношение на което администрацията на Вашингтон се пробва да понижи броя им до най-малко, оставяйки в графика единствено най-необходимите задгранични визити.

Като се има поради пътуването на Байдън до Северна Ирландия и Република Ирландия в средата на април, второ посещаване на Британските острови за един месец се смята за малко евентуален сюжет, написа вестникът.

 

Британският дипломат в Съединени американски щати Карън Пиърс и представители на Бъкингамския замък са в " сърдечни и дипломатически " договаряния с Белия дом по отношение на състава на американската делегация на коронацията, добавя The ​​Daily Telegraph.

Известно е, че на 11 април Байдън ще дойде в Белфаст, с цел да взе участие в събитията във връзка 25-ата годишнина от подписването на Споразумението от Белфаст (Споразумението от Разпети петък), което постави завършек на въоръжената борба сред протестантските юнионисти и Католически националисти в Северна Ирландия. Вестникът отбелязва, че точно в Ълстър американският президент може да се срещне с Чарлз III, с който е имал „ мощна връзка “.

Тогава Байдън, който има ирландски корени, ще се насочи към Дъблин, където ще остане от 12 до 15 април. Daily Telegraph допусна, че решението на Байдън да прекара доста по-дълъг интервал от време в Република Ирландия, в сравнение с в Обединеното кралство, в действителност може да е показателно за отношението му към излизането на Англия от Европейския съюз.

По-рано администрацията на Вашингтон уточни на английските управляващи нуждата от разрешаване на несъгласията с Брюксел към комерсиалното съглашение за Северна Ирландия след Брекзит. Според изданието визитата на Байдън в Ълстър е можело да бъде сложено под въпрос, в случай че страните не са се договорили в края на февруари да подпишат така наречен Уиндзорска идея, която опростява процедурата за импорт на артикули в Северна Ирландия от други елементи на Обединеното кралство, като се изключи продуктите, които се изпращат до Ирландия.

" Глупаво решение "

Коментира Боб Сийли, член на комисията по външни работи на Камарата на общините на английския парламент от ръководещата Консервативна партия. " Ако бях президент на Съединени американски щати, щях да дойда на коронацията на краля на Англия. Няма подозрение в това. Изглежда неуместно решение ", сподели той.

В същото време Тобиас Елууд, ръководител на комисията по защита на Камарата на общините, сподели, че визитата на коронацията на английския монарх обичайно не е наложително събитие за президента на Съединени американски щати. Според него " не би трябвало да приказваме прекалено много за отсъствието " на Байдън на коронацията. В същото време източниците на вестника прибавят, че към момента има дребна възможност за посещаване на Байдън в Лондон.

Коронацията на Чарлз III

Церемонията по коронясването на 74-годишния Чарлз III ще се състои на 6 май - 8 месеца след гибелта на Елизабет II. Събитието ще се организира в Уестминстърското абатство в Лондон в наличието на 2000 души.

 

Покана да участват на церемонията по-специално получиха водачите на Белгия, Унгария, Ирландия, Испания, Монако, Франция, Япония, водачите на Европейския съюз и новият първи министър на Шотландия Хамза Юсуф, който се придържа към републикански възгледи. Руският дипломат в Лондон Андрей Келин сподели в сряда, че не чака покана за коронацията при сегашните политически действителности.

През 1953 година 34-ият президент на Съединени американски щати Дуайт Айзенхауер пропуща коронацията на Елизабет II. Вместо това в Лондон е изпратена високопоставена делегация, която включва някогашния началник-щаб на американската войска Джордж Маршал и губернатора на Калифорния Ърл Уорън.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР